Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avslöjar: Miljonköp utan upphandling

Bara under förra året betalade kommunen drygt 20 miljoner kronor till företaget Bogruppen i Östergötland AB utan att ha upphandlat tjänsterna.

Slarv. Det är socialchef Karl Gudmundssons förklaring till varför det blivit så här.

Slarv. Det är socialchef Karl Gudmundssons förklaring till varför det blivit så här.

Foto: Malin Perk

NORRKÖPING2014-04-15 14:55

Privata entreprenörer som utför jobb åt kommunerna ska upphandlas, enligt lagen om offentlig upphandling. Lagen är till för att alla företag ska få vara med och konkurrera på lika villkor. I Norrköpings kommun har det på senare tid varit en rad skandaler, som handlat om det här. 2012 avslöjades att det kommunala bolaget Etablering Norrköping anlitat byggkonsulten Niras som projektledare, utan upphandling. Ett bygge vars kostnader växte från 29 till runt 59 miljoner kronor.

Gång på gång har kommunen, efter att skandalerna rullats upp lovat bättring.

Nu kan Folkbladet avslöja att förre vård- och omsorgschefen Lars Carlsson i september 2012, ungefär i samma veva, som Strykbrädeskandalen uppdagades, skrev ett förmånligt ramavtal med Bogruppen i Östergötland. Detta utan att någon som helst konkurrensutsättning gjorts.

Vid full beläggning skulle det ge företaget runt 60 miljoner kronor på tre år.

Under 2013 skickade Bogruppen fakturor till vård- och omsorgskontoret på cirka tio miljoner kronor för boendestöd.

– Jag kan inte svara på varför det blivit så här men vi har nu bestämt att, tillsammans med socialkontoret, gå till nämnden för att upphandla den här tjänsten, säger Magnus Johansson, som tillträdde som ny vård- och omsorgschef i april förra året.

Vems ansvar är det?

– Jag kan inte historien. Det viktigaste nu är att vi rättar till de fel som begåtts, fortsätter Magnus Johansson.

Varför inte Lars Carlsson ansträngde sig för att hitta andra och billigare alternativ när det gäller boendestödet vill han inte spekulera i.

– Mitt fokus är att göra rätt i framtiden.

Lagbrottet uppdagades när vård- och omsorgskontoret nyligen gick igenom alla avtal. Enligt Magnus Johansson finns det inte fler liknande avtal, som inte är upphandlade.

– Inte som vi hittat i alla fall.

Tjänsteköpen, enligt avtalet, omfattar högst 20 personer åt gången. Målgruppen: Vuxna från 18 år med olika typer av psykiska problem i kombination med missbruk eller annan social problematik. Avtalet med Bogruppen gäller i drygt tre år, fram till den 31 oktober 2015 och går inte att bryta.

– Men vi har sagt att vi inte gör några fler beläggningar innan vi gjort en upphandling, säger Magnus Johansson.

Enligt vård- och omsorgschefen klarar man sig fram till dess med det egna boendestödet som finns i kommunen.

På socialkontoret har man inte ens något avtal med Bogruppen trots att de också köpt boendestöd för drygt 10 miljoner kronor 2013 och även lika mycket under 2012. (Se artikel nedan).

Det här är, enligt Clifford Landin, biträdande upphandlingschef på det gemensamma upphandlingscentret för Norrköping och Linköping, ett minst lika allvarligt regelövertramp som vård- och omsorgskontorets direktupphandling.

– Man måste ju teckna ner vilka villkor som gäller mellan parterna. Annars är det svårt att få någon styrning, säger Clifford Landin som inte vill uttala sig i det enskilda fallet som han inte har någon insyn i.

Han medger dock att 20 miljoner kronor är alldeles för mycket pengar för att inte upphandla.

– Det finns ju anledning att konkurrensutsätta för att reducera kostnaderna, säger Clifford Landin och tillägger: Så här får det inte gå till, det kan väl alla skriva under på.

Lagen om offentlig upphandling, LOU

Folkbladet avslöjar

När kommunen köper varor eller tjänster som överstiger 284 000 kronor måste de göra en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. All offentlig upphandling ska annonseras, detta för att leverantörer ska kunna tävla på lika villkor i varje upphandling.

Norrköpings kommun har sedan 2004 haft en egen upphandlingspolicy som säger att varor eller tjänster som överstiger 120 000 kronor ska upphandlas.

När det sker en otillåten direktupphandling, det vill säga när ett avtal har ingåtts med en leverantör utan att det skett någon annonsering trots att avtalet skulle ha föregåtts av ett annonserat förfarande enligt LOU, kan Konkurrensverket väcka talan om böter (upphandlingsskadeavgift).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om