Den som vill köpa kaffe i Vasaparkens kiosk får antingen klafsa igenom en flera meter bred stinkande gyttjepöl eller ta ett stort skutt för att komma fram till luckan. I två år har den kommunala toaletten som ligger i anslutning till kiosken läckt ut vatten i parken.
De som arbetar i kiosken - som sköts av föreningen Gjuteriet - misstänker att det är avloppsvatten från den trasiga toaletten som ligger i anslutning till kiosken. Vid upprepade tillfällen har oroliga föräldrar och personal som arbetar i kiosken hört av sig till kommunen för att få läckan åtgärdad - men ingenting händer.
I år är den grumliga och stinkande pölen större än någonsin och Roberto Gonzalez Cabezaz, som är ordförande för Gjuteriet, är djupt bekymrad.
"Sanitär olägenhet"
- Vattnet är med största sannolikhet avloppsvatten eftersom det sipprar ut under huset där den trasiga toaletten står. Det stinker och är en sanitär olägenhet. Barnen i parken riskerar att bli väldigt sjuka om de får i sig vattnet. Trots att vi ringt och påtalat detta till tekniska kontoret vid flera tillfällen under två års tid händer ingenting, säger Roberto Gonzalez Cabeza.
Johan Lewander, som ansvarar för skötseln av Vasaparken på tekniska kontoret, säger att han är medveten om problemet med den trasiga toaletten och läckaget. Dock har han inte själv varit i parken och sett läckan.
- Först trodde vi att det var ett avloppsrör som spruckit i samband med en ombyggnation förra hösten. Men entreprenören som ansvarade för bygget kunde inte lokalisera läckan, förklarar Johan Lewander.
Därefter gjordes ingen vidare utredning eftersom sommarsäsongen tog slut.
- I förra veckan kontaktade jag Befab Markteknik - en annan av våra entreprenörer - och bad dem se över läckan, säger Johan Lewander.
Förvånad
Ingmar Eriksson, arbetsledare på Befab Markteknik, låter förvånad när Folkbladet ringer och frågar hur långt de kommit i arbetet och om de lyckats lokalisera varifrån det läcker.
- Sa Johan Lewander att vi skulle veta något om läckan? Det är inte vårt ansvar - vi ansvarar för lekplatsen och klippningen av gräset. Jag fick höra talas om läckan igår när jag talade med de som sköter kiosken. Då ringde jag själv upp Johan som bad mig kontakta Stadspartner. Jag sa att jag kunde göra det, trots att det egentligen är tekniska kontorets ansvar, säger Ingmar Eriksson.
Peter Zinderland, verksamhetschef på tekniska kontoret, beklagar att läckan inte åtgärdats.
- Jag visste överhuvudtaget inte om att det läckte. Vid minsta misstanke om läckage från avlopp så måste man genast vidta åtgärder. Går det inte att lokalisera läckan så måste vattnet stängas av. Jag ska genast göra en beställning så att vi får ordning på det här. Får barn i sig avloppsvatten så kan de ju få oerhörda konsekvenser, säger Peter Zinderland.