Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Att återinvestera vinst okej för V

Vänsterpartiet säger nej till vinster i välfärden, men gillar ett vårdföretag i stan som återinvesterar i sin verksamhet.

Valspurt. Mona Olsson (V) kavlar upp ärmarna.

Valspurt. Mona Olsson (V) kavlar upp ärmarna.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2014-08-11 12:38

"Norrköping är inte till salu". Det är rubriken på det valprogram Vänsterpartiet tagit fram.

– Den största valfrågan är nej till vinster i välfärden. Att det ska vara så jäkla svårt att förklara. Jag tycker att det är solklart: genom våra skatter bedriver vi skola, vård och omsorg av god kvalitet. Att då någon annan skulle komma och norpa åt sig en bit av den kakan för egna syften, det är så fjärran för mig som det kan bli, säger kommunalrådet Mona Olsson (V) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Det vi betalar gemensamt via våra skatter ska vi också driva och utveckla tillsammans.

När man lyssnar till alliansen, särskilt de "populistiska partierna" Folkpartiet och Kristdemokraterna, säger hon, låter det som att Vänsterpartiet "hatar alla företag och förnekar folk valfrihet".

– Så är det inte. Vi säger ja till samarbete med exempelvis kooperativ och SVB-bolag.

Det senare betyder "särskild vinstbegränsning", förtydligar hon.

– Då tar man ändå ut en vinst, men inte tillnärmelsevis så stor som de här jättarna gör.

Som ett gott exempel lyfter hon fram det privata familjeföretaget Ansvar & Omsorg, som driver tre äldreboenden i Norrköping, Vrinnevihus , Söderport och Konstantinopel, och återinvesterar vinst i verksamheten.

Alliansen vill skrota Vänsterpartiets reform Mina Timmar, som kommer att kosta 20 miljoner kronor per år.

– Jag träffade en kvinna i går kväll som frågade: "Du, det här med Mina timmar, vad är det egentligen?" "Det betyder att vi anställer fler i hemtjänsten, och att de äldre får välja vad de får ut av sina biståndsbedömda timmar, inom service", sa jag. "Jamen, det är ju bra", sa hon. "Ja", sa jag. "Det är väldigt bra".

– Men alliansen trummar in en annan bild av det här, säger Mona Olsson.

Vård- och omsorgsnämnden har de senaste två åren tvingats genomföra flera besparingar, då kommunens prioritet, vilket den rödgröna majoriteten är överens om, är att höja utbildningsnivån i kommunen och på så sätt få ner den höga arbetslösheten.

Under våren uppstod en situation då 100 personer stod, och står fortfarande, i kö, för äldreboende, eller särskilt boende.

Bygget av ett nytt äldreboende, bakom Idrottsparken, har nu tidigarelagts, men står klart först om två år.

Vid Vrinnevisjukhuset blir det en nybyggnation, dit de som bor på Vrinnevihus ska flytta. Vrinnevihus uppfyller inte längre standardkraven för särskilt boende och ska nu användas som korttidshem. Korttidsplatserna som är kvar på Cedersborg och de som finns på Lennings sjukhem förs över dit.

Vad som ska hända med Lennings , ett fint gammal hus som drivs en av stiftelse, ett hus som måste byggas om för att klara standardkraven för ett vårdboende, är något som nu diskuteras.

– Lennings är en av Norrköpings pärlor. Det pågår ett stort arbete för att se vad Lennings kan användas till i framtiden.

Inför höstens val lyfter Mona Olsson också kaxigt fram Vänsterpartiet som det bästa miljöpartiet, med en aktiv miljögrupp, och ambitionen att spårvägen ska byggas ut till Vrinnevisjukhuset.

Hon skulle också vilja se att fler boendeformer för äldre växer fram i Norrköping, att byggföretagen tänker nytt. I Kneippen, där det låg en Shellmack , ska Hyresbostäder bygga ett "äldrekvarter", med trygghets- och seniorboende.

Mona Olsson

Ålder: 56

Bor: Ljura

Familj: Tre vuxna barn och fyra barnbarn.

Yrke: Kommunalråd. Innan dess telefonist på Eniro i 25 år.

Bakgrund: Var tidigare aktiv socialdemokrat. Tröttnade på Göran Persson och högervridningen i partiet och valde Vänsterpartiet istället.

Hoppas i valet: Nio procent av rösterna i Norrköping och sju mandat. Idag har partiet fem mandat, efter att ha fått fem procent av rösterna i valet 2010.

Nya namn på listan till fullmäktige: Annika Kaiser, 31, sjuksköterska, Deniz Tütüncü, 23, miljövetare, och Peter Butros, 28, civilingenjör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om