Lite i skymundan, utanför de stora rubrikerna sliter Norrköpings asylgrupp för att hjälpa utsatta människor som slits mellan hopp och förtvivlan. Sedan 2006 har den helt ideella gruppen funnits och gör sitt bästa för att ge stöd till dem som behöver hjälp i olika typer av asylärenden. Likaväl som de bedriver opinion för en humanare flyktingpolitik.
- Vi bedriver opinion för en rättsäker asylpolitik. Det sker en dålig politisk utveckling i hela Europa där vi går mer och mer mot stängda gränser, säger Sabine Gruber, en av gruppens medlemmar, allvarligt.
Gruppen anordnar föreläsningar och försöker rikta uppmärksamheten mot hur tufft många asylsökande har det.
Behöver bli fler
Men det handlar också mycket om att finnas där som en hjälpande hand för de nio personer som idag ingår i Norrköpings asylgrupp. Ifjol hade man kontakt med omkring 30 asylsökande i ärenden som kunde handla om allt från att hitta nya ingångar och få till nya asylprövningar för människor som fått avslag till att hjälpa till med att ordna till exempel ett läkarbesök.
- Hur många vi kan ta oss an beror på vår arbetssituation, alla gör det här ideellt och vi åtar oss så mycket som vi kan ro i land annars hänvisar vi vidare, säger Gruber.
I gruppen ingår idag så väl studenter, som Universitetsarbetande och människor med koppling till kyrkan.
- Men vi söker aktivt efter fler som vill engagera sig, vi behöver bli fler i höst, säger Anna Bredström.
När gruppmedlemmarna talar hörs hela tiden en viss kritik mot det svenska flyktingsystemet mellan raderna.
- När man kommer till Sverige utsätts man för ett ganska hårt förhör och säger man något fel där kan det bli problem längre fram, säger Per som varit engagerad i asylfrågor sedan 1967.
- Många vågar inte tala om för tjänstemännen vad de har för bakgrund, för det är ju sådana som förföljt dem tidigare. Efter ett tag kommer historien fram och det är ju ofta saker som det inte är så lustigt att berätta om.
Det är vid sådana tillfällen asylgruppen kan vara behjälplig med att försöka lägga pusslet.
- Det handlar mycket om att läsa papper, vi har skaffat erfarenhet med åren, säger Sabine Gruber.
Många engagerade
Gruppen står också i ständig kontakt med ett nätverk där en mängd personer ingår och kan med sin erfarenhet komma med råd till andra som stöter på asylrelaterade problem.
- Vi kan fungera som rådgivande instans, de kan höra av sig från sjukvården eller skolan med frågor om hur asylprocessen går till, säger Anna Bredström.
Sabine Gruber berättar att hon upplever att många är engagerade i sådana här frågor i det tysta och får medhåll av lärarstudenten Lars Landgren.
- När vi anordnade en kursdag visade det sig att människor i olika åldrar med olika yrken och intressen engagerade sig, säger han.
God myndighetsrelation
Det är naturligt att gruppen får kontakt med flyktingar som lever gömda, men de har tagit ett beslut på att inte hjälpa till att gömma någon själva, i alla fall inte som grupp. Det skulle lätt kunna leda till problematiska situationer och tanken är att gruppen ska fungera hjälpande på andra sätt.
- Det är viktigt att ha en fungerande relation med myndigheterna. Vi upplever att det finns ett förtroende för asylgruppen, säger Anna Bredström.