Arbetsnarkomanen Edip satsar på Hageby Centrum
NORRKÖPING- Jag är arbetsnarkoman, säger Edip Pusunc. Och jag ger mig aldrig.Dagen före har han tillbringat 21 timmar på sitt nya ställe. Och dagen när Folkbladet tittar in, då har han varit där sedan sex på morgonen.Efter att ha tvingats ge upp sin livsmedelsbutik i Navestad satsar Edip Pusunc nu på en stor krog i Hageby Centrum.
Turkiet, Kiruna, Norrköping... med jobb på Strömma, och med livsmedelsbutik både här och där. Nu är restaurangen i Hageby Centrum Edip Pusuncs nya stora satsning. Man måste våga göra saker, säger han. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto: Fotograf saknas!
- 130 stolar från början, och jag har plats för fler. Öppet hela dagen, svensk husmanskost på lunchen och sedan en matsedel med svenskt, grekiskt, orientaliskt på kvällen. Barnmeny också, förstås.
<b>Har kämpat på</b>
Det är en stor krog för att vara i, så att säga, förort. Men Hageby är ju också stort, och runtomkring ligger Navestad, Smedby mm. Massvis med folk är det också, som handlar i Hageby Centrum.
Edip har kämpat på under åtskilliga år nu. Många känner honom från Navestad, där han 1993 startade Marmaris glasskiosk i själva entrén till Guldringen.
- Jag jobbade på Strömma och blev utan arbete när de lade ner 1991. Då var jag runt och letade lokal, där jag kunde öppna en kiosk. Jag var överallt, jag måste ha jobb, jag är arbetsnarkoman.
Den lilla kiosken blev snart populär värre, och Edip utökade vartefter med en del livsmedel.
- Alla skolbarn var och handlade hos mig, de kallade mig Marmaris. För många var jag lite som en pappa.
- Jag träffar dem ofta på stan. Häromdagen kom en kille fram med sin lilla dotter och tackade mig för den tiden.
<b>Vågade satsa</b>
När Konsum slog igen i Navestads Centrum, då var det Edip Pusunc som i stället vågade satsa. Marmaris tog över efter Konsum. När allt skulle upp på hyllorna inför starten jobbade han 36 timmar i sträck.
Det var i mitten av 90-talet. Hyresbostäder rustade upp Navestads centrum, skulle även göra något med ringarna. Det fanns skäl att tro att det skulle bli bättre i området. Och att de magra år som det förvisso var för affären skulle vändas till något bättre - om man bra kunde hålla ut.
Edip försökte också i det längsta. Men när allt fler flyttade ifrån området, och den stora ombyggnaden till att börja med bara innebar att än fler lägenheter tömdes - då gick det till slut inte längre.
<b>Hageby nästa</b>
Det var då Edip satsade på nästa projekt, en orientalisk livsmedelsbutik i Hageby Centrum. Den drev han i ett år, och det är dess lokaler som han nu byggt om till restaurang.
- En del säger att jag är galen. Men så är livet, man måste våga göra saker. Det är bara att kämpa vidare, att aldrig ge upp.
Edip Pusunc är syrian, från södra Turkiet. Född 1964, kom till Sverige 1988 - och hamnade då i Kiruna.
- Vi var 13 i familjen som bodde där i ett år, och det var bra där med. Vi fick bra kontakt med en präst i svenska kyrkan, och arbetsförmedlingen ville vi skulle stanna kvar och starta restaurang där. Men det blev så att vi alla flyttade till Norrköping.
Edip säger att han aldrig haft problem med livet i Sverige. Man får ta seden dit man kommer.
- Man måste anpassa sig efter svenska regler, samtidigt som man ju kan ta med sig det positiva i hemlandets kultur.
- Det finns faktiskt folk som undrar, hur jag kan vara så just som jag är mot min fru. Då svarar jag dem är det här är Sverige, inte Turkiet. Här är det på ett helt annat sätt.
Fyra barn finns i familjen, mellan 14 och 21 år gamla. Edip räknar dock inte med, att de ska hjälpa till så mycket i restaurangen.
- Nej, de ska studera! säger han.
<b>Fick inte studera</b>
- Själv fick jag aldrig studera, fast jag hade så bra betyg i femman och skolan sa åt mig att fortsätta. Du kan bli vad de vill, sa de. Det var synd, att jag inte kunde lyssna på dem.
- När man är sin egen, som jag, då har man ingen frihet. Man har alltid arbetet med sig hem. Men mina barn, de ska få studera, säger Edip Pusunc.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!