Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetsmiljön i fokus

Förra året dog tre personer i arbetsrelaterade olyckor på olika byggplatser i Sverige. Fackförbundet Byggnads vill förhindra att det händer igen genom arbetsmiljödagar där de informerar om riskerna.

Två svetsare som inte använder rätt utrustning vid byggt av kvarteret Lyckan.Foto: Robert Svensson

Två svetsare som inte använder rätt utrustning vid byggt av kvarteret Lyckan.Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-03-24 03:00

Kjell Strömlind är arbetsmiljöansvarig på Byggnads avdelning nio. Tillsammans med Henrik Andersson, skyddsombud och rörmokare på firman Wirströms och Månssons rör, besökte han i går bygget vid kvarteret Lyckan i Norrköping.

- Det här är den första av tre arbetsmiljödagar som vi gör i år. I dag handlar det om riskerna med svetsning och lödning och hur man skyddar sig, säger Kjell Strömlind.

Kvävdes till döds
För tre år sedan skedde en dödsolycka vid en fjärrvärmeinstallation i en villa i Tranås. Mannen som svetsade dog av kvävning till följd av syrebrist.

- Detta orsakades troligen av att det fanns kolmonoxid inne i rör-
systemet och att avluftning inte skedde på rätt sätt, förklarar Henrik Andersson.

Kolmonoxid är en giftig gas som tränger undan syret i blodet. Den bildas vid vanliga gassvetsarbeten.

Skyddsutrustning
- För att skydda sig när man svetsar behöver man en friskluftsmask och en rökätare som filtrerar bort giftiga gaser. Dessutom ska man alltid vara två när om något skulle hända, förklarar Kjell Strömlind.

Kjell Strömlind berättar att väldigt många som
arbetar med svetsning inte är medvetna om riskerna.

- De flesta som inte skyddar sig vet inte om vilka risker de tar. För arbetsgivarna är det en kostnadsfråga. En mask kostar 10 000 kronor. Har man tio anställda blir det dyrt och då undviker man istället att informera. Men i ett längre perspektiv blir det billigare även för arbetsgivarna. Vi vet att oskyddad svetsning leder till sjukdomar som Kol, och sjukskrivningar är också dyrt, säger Kjell Strömlind.

Information
Vid besöket stöter Henrik Andersson och Kjell Strömlind på två män som svetsar en ledstång utan friskluftsmasker. Kjell frågar männen om de är medvetna om farorna de utsätter sig för. Männen svarar undvikande och ser skuldmedvetna ut.

- Många blir oroliga när vi är ute och informerar. De är rädda för att förlora jobben, trots att det inte är de som bär ansvaret, säger Kjell Strömlind.

I framtiden hoppas han att de som utbildar sig till svetsare och rörmokare kommer att informeras om riskerna redan i skolan.

- Informationen har blivit bättre men är fortfarande inte tillräcklig, det är därför våra besök är viktiga, säger Kjell Strömlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om