Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetslösheten ökar nästa år

Fram till sista kvartalet 2013 bedöms arbetslösheten i Östergötland öka med 1 500 personer till 23 000 personer.

NORRKÖPING2012-12-05 11:34

- Den ljusning som företagen hoppades på under våren 2012 infriades aldrig och 2013 bedöms bli ett tufft år för flera branscher, skriver Arbetsförmedlingen i Östergötland i sin senaste prognos.

Konjunkturen gick tillfälligt upp under våren 2012, men under hösten har nedgången tagit fart och lågkonjunkturen bedöms bestå under hela 2013.

- För Östergötlands del betyder det att arbetslösheten stiger, men samtidigt kommer de företag som fortfarande har god efterfrågan att ha svårt att hitta vissa kompetenser.

Arbetslösheten ökar

Antalet arbetslösa personer i länet under sista kvartalet 2012 bedöms stanna på 21 500 personer. Fram till kvartal fyra 2013 bedöms arbetslösheten öka med 1 500 personer till 23 000 personer. En lågkonjunktur för också med sig att personer med långa tider i arbetslöshet troligtvis kommer att öka under 2013.

Antalet sysselsatta minskar

- Vår bedömning är att sysselsättningen minskar under 2013 med 1 200 personer, eller 0,6 procent. Men jämfört med andra län står sig ändå Östergötland förhållandevis väl. Det beror dels på att delar av Östergötlands industri inte är lika konjunkturkänslig som industrier i flera andra län, dels på att delar av den offentliga sektorn i länet är mycket stabil.

Utmaningar

Antalet personer i utsatta grupper fortsätter att öka. De grupper som vi identifierar som extra utsatta är utomeuropeiskt födda personer, personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, personer med högst förgymnasial utbildning och personer äldre än 55 år. Det är en stor utmaning på länets arbetsmarknad att matcha alla som behöver extra stöd. Det gäller också att arbetet med samordning av utbildningarna i länet fortsätter, så att människor utbildas till det arbetsgivarna söker.

Intervjuundersökning

Prognosen bygger på intervjuer med cirka 600 arbetsplatser i Östergötland. Det handlar om både små och stora arbetsgivare och urvalet speglar näringslivet i länet och täcker in både privata och offentliga arbetsgivare.

Läs mer i torsdagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om