Det var i mars 2016 som anvisningslagen trädde i kraft för att jämna ut fördelningen av nyanlända som fått uppehållstillstånd mellan landets kommuner. För 2017 skulle, enligt ett tidigare förslag som presenterades i höstas, mottagandet i Norrköping bli 266 personer, något som Lars Stjernkvist (S), kommunalråd, tyckte var för högt med tanke på hur många som flyttade till kommunen som EBO (detta innebär att man som nyanländ får flytta till den kommun man själv vill så länge man har ordnat boende där).
Nu har alltså Stjernkvist blivit bönhörd: enligt de nya siffrorna ska Norrköping ta emot 91 personer under året. Linköping däremot kommer att ta emot 439 personer vilket är hälften av de 870 nyanlända som är anvisade till Östergötland.
– Ja, det här är rimligare. Man kan konstatera att regeringen har lyssnat på Norrköping och andra kommuner som påtalat hur orimligt det tidigare förslaget varit, säger Lars Stjernkvist till Folkbladet.
Det finns flera orsaker till att siffrorna korrigerats neråt sedan det första förslaget.
– Det beror på att det totala antalet asylsökande minskar men också att man mer har tagit hänsyn till hur många nyanlända kommunerna tagit emot förut där Norrköping tagit ett stort ansvar. Men framförallt handlar det om att vi kan bevara kvaliteten; ska vi kunna ge människor en rimlig chans måste vi dela på ansvaret.
För 2016 anvisades 154 personer till Norrköpings kommun, en numerär som inte ger en rättvisande bild av hur många nyanlända som till slut bosatte sig i kommunen.
– Totalsumman för 2016 blev 1400 personer och det visar ju hur orimligt det blir när vi pratar fördelning. Men för 2017 kommer vi inte att komma upp i de siffrorna även om antalet inflyttade i kommunen totalt kommer att ligga på en hög nivå, bedömer Lars Stjernkvist.
– Vi har en kraftig inflyttning eftersom folk får jobb här och har ett tryck på bostadsmarknaden som är högre än i exempelvis Linköping.
Man kommer dock att fortsätta att driva ett förslag som innebär att man ska ha ett eget kontrakt om man ordnar eget boende– detta för att komma tillrätta med de problem som följer i EBO:s spår.
– EBO har negativa effekter: det leder till dåliga boendelösningar och trångboddhet som drabbar många och framförallt barnen, säger Lars Stjernkvist som tycker att han märkt ett stöd för detta förslag.
– Frågan ska lyftas på Socialdemokraternas partikongress i april och jag hoppas att man tar intryck till våra argument.