Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Använd DNA-analys vid vardagsbrottslighet"

NORRKÖPING
Använd DNA-analys även vid vardagsbrottslighet. Det föreslår Olof Egerstedt, chef för Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping.
- DNA-analyserna har visat sig vara en succé i kriminaltekniska sammanhang, säger Olof Egerstedt.

Norrköping2002-11-12 00:00
Med hjälp av DNA-analys kan man binda spår på en brottsplats till en person - eller utesluta samband mellan ett brott och en person. DNA-analysen kan fria eller fälla.
- Det är ett sätt att söka sanningen på, säger Olof Egerstedt. Jag och många med mig tycker att man ska fundera på att utvidga användningen.
1999 inrättades ett DNA-register i Sverige, med den begränsningen att det bara fick gälla grövre brott, som våldtäkt och rån, med två års fängelse i straffskalan. För att en person ska hamna i registret ska han också vara dömd för brottet.
- När man införde DNA-registret 1999 var man lite osäker på vilken omfattning det skulle få, säger Olof Egerstedt.
Av försiktighetsskäl lade riksdagen ribban ganska högt i lagstiftningen, menar han. Nu, efter tre år ser man att DNA-analyserna fungerar och att man får bra resultat, säger Egerstedt.
Olof Egerstedt anser att man bör vidga användningen av DNA-analyser till den s k vardagsbrottsligheten, mängdbrottslighet som inbrottstölder i bostäder, källare och bilar. Då skulle man bli betydligt mer framgångsrik i uppklarandet av en brottslighet som de drabbade upplever som ett intrång i tryggheten, menar han.
Ofta är det en liten personkrets som står för merparten av den typen av brott.
- Det är tio procent som står för 90 procent av brotten.
En invändning mot en utvidgning av registret och DNA-profiler är en oro för att DNA-användningen skulle bli ett intrång i den personliga integriteten. Olof Egerstedt menar att så inte är fallet.
- Det är inte något annat än ett genetiskt fingeravtryck.
Rikspolisstyrelsen har i ett remissyttrande om lagstiftning på området varit inne på samma linje som SKL.
- Många som håller på med brottsutredningar skulle välkomna det här, säger Olof Egerstedt.
Regering och riksdag har sagt sig vilja ta krafttag mot vardagsbottsligheten och tillföra fler poliser. DNA-analys är en relativt sett kostnadsbegränsad metod att effektivisera arbetet, menar Egerstedt.

<b>DNA från saliv eller hår</b>
Provtagning går normalt sett till så att man tar saliv från den misstänktes munhåla med hjälp av en bomullstops. Resultatet matchas med DNA-analys av t ex ett hårstrå, hudavskrap, blod eller av salivspår på t ex en cigarettfimp, ett äppelskrutt eller i en spottloska.
Det finns ett förslag om att slå ihop delar av rättsmedicinalverket i Linköping med SKL i Linköping, med SKL som huvudman. Den rättsgenetiska avdelningen där man fastställer faderskap ligger i verksamheten nära SKL:s arbete.
- Då skapar man en bredare bas för nödvändiga investeringar för att automatisera verksamheten, säger Olof Egerstedt som tror att DNA-analys vid vardagsbrottslighet blir verklighet inom 1,5 till två år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om