Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ansträngt för socialtjänsten

Den ansträngda flyktingsituationen gör att socialtjänsten i Norrköping inte klarar att leva upp till lagkraven. Man funderar nu på att Lex Sara-anmäla sig själva.

Stort tryck. Situationen på socialtjänsten är ansträngd på grund av flyktingsituationen.

Stort tryck. Situationen på socialtjänsten är ansträngd på grund av flyktingsituationen.

Foto: Viktor Westin

NORRKÖPING2015-12-11 06:30

Tidningen Dagens samhälle publicerade på torsdagen ett urdrag ur en enkät som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (SMB) gjort. Där framkommer att åtta av tio kommunen uppger att socialtjänsten pressas mycket hårt av flyktingtrycket – och då framförallt mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar. I drygt hälften av kommunerna uppges att socialtjänsten är ”kritiskt påverkad” eller ”allvarligt påverkad”.

En av de kommuner som har en trängd socialtjänst är Norrköping

– Det är en ansträngd situation, så är det, säger Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköpings kommun som tillägger att man inte heller har alla tjänster besatta – något som gäller de flesta socialtjänster runt om i landet.

– Det är inte bara att det råder brist på kvalificerad personal utan också att vi rekryterar så mycket att vi inte riktigt hinner med vad gäller introduktion och annat. Dessa problem finns i hela kedjan: chefer, socialsekreterare och boendepersonal.

Detta leder till att man nu rekryterar bredare.

– Det är både på gott och ont, vi måste titta på bredare kompetenser vad gäller framförallt boendepersonal, men det är också positivt, vi breddar våra vyer på det sättet, berättar Yvonne Thilander som tillägger att de största rekryteringsproblemen i organisationen är vad gäller socialsekreterare med socionomutbildning.

– Enligt reglerna måste man vara socionom för att utreda barn och ungdomar så där finns vissa problem.

Ett 30-tal av kommunerna i MSB:s undersökning uppger att man anmält sin egen verksamhet eftersom man inte anser att mottagandet av unga ensamkommande är rättssäkert. Norrköping befinner sig också nära denna situation.

– Min bedömning är att vi inte klarar mottagandet enligt socialtjänstlagens lagkrav och det har vi också inrapporterat till SMB. Därför funderar vi nu på att lägga in en Lex Sara-anmälan mot vår egen verksamhet, säger Yvonne Thilander.

Socialtjänsten i Norrköping bedömer dock inte att övrig verksamhet har påverkats i någon högre grad.

– Vi har inte omfördelat folk eller tagit utredare från den ordinarie verksamheten i någon större utsträckning, det är möjligen från familjehemsenheten som också är involverade i olika utredningar vad gäller ensamkommande unga, bedömer Yvonne Thilander som berättar att det kommit fler yngre ensamkommande på senare tid, det är främst de som har behov av familjehem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om