Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anställda tvångs-visiteras

Anställda och åtgärdsplacerade vid Myrornas och Norrköpings kommuns gemensamma verksamhet, REKO där man sorterar skänkta kläder, tvingas klä av sig medan Securitasvakter genomsöker deras väskor.- Jag förstår inte hur de  kan få behandla människor såhär, säger Hussein Choghrish.

Hussein Choghrish.

Hussein Choghrish.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2009-02-12 03:00
- Jag känner mig så kränkt, säger Ingela Jonsson. För ett tag sedan anklagades hon för att ha stulit sin armbandsklocka. - De trodde mig inte utan var tvungna att ringa min dotter för att få veta var jag hade köpt den, säger Ingela. Och när Hussein Choghrish blev anklagad av vakterna för att ha stulit sina handskar var måttet rågat. - Jag förstår inte hur de kan få behandla människor så här, säger han och ger ett exempel. - En av mina kollegor som har ryggproblem, blev i det närmaste anklagad för att ha stulit sin ryggördel, eftersom han tvingades visa vad han hade innanför kläderna. Securitasvakterna är anställda av Myrorna för att med oregelbundenhet och en överraskande effekt stå utanför portarna när de anställda går hem för dagen. Men de kontrollerar aldrig vad de har med sig in. - En gång när jag var dålig i magen hade jag med mig ett par extra byxor i fall att, när jag var på jobbet kom jag på att det kanske skulle stå vakter utanför och fick världens ångest för att ingen skulle tro mig. Jag har jobbat på Apoteket i 22 år och aldrig att något sånt här skulle få förekomma där. Det är fruktansvärt, säger Ingela Jonsson. Facket upprört
- Vi tar helt avstånd från det här, så här får det inte gå till. Om man misstänker att ett brott har skett så är det en sak för polisen. Då ska man göra en brottsanmälan, det är ingenting som arbetsgivaren ska sköta, säger Yvonne Stolt, ombudsman på Kommunals sektion i Norrköping. Varken Yvonne Stolt eller hennes kollega Eva Jeppsson har hört talas om något liknande tidigare och de har inte skrivit några avtal med arbetsgivaren där man ger dem rätt att visitera sina anställda. Att det är en polissak är även polisens egen jurist Josef Zacharias övertygad om. - Visst kan man frivilligt öppna sin väska, men vad händer om man vägrar? Föreligger det misstanke om stöld eller snatteri så ska det anmälas till polisen. Det är bara polisen som enligt lag har rätt att visitera eller undersöka vad folk har i sina väskor. Det är den som påstår att något stulits som har bevisbördan, säger Josef Zacharias. Inget avtal
Och vad är egentligen frivilligt i det här sammanhanget? De anställda och de placerade består till stor del av människor från andra länder, människor som inte har svenska som modersmål och kanske inte alla gånger förstår vad de skriver på. Å andra sidan så står det ingenstans i kontraktet att de godkänner att bli kontrollerade av securitasvakter. - Vi har verkligen inte skrivit på något sådant avtal, säger både Hussein och Ingela.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om