Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ansöker om vargjakt

Vid minst fem olika tillfällen under sommaren har vargar gått till attack och dödat drygt 40 får och en nötkalv i Östergötland. Nu tänker Lantbrukarnas riksförbund ansöka om skyddsjakt.- Vi konstaterade att vi måste agera, vi kan inte stillatigande se på, säger Peter Borring, länsordförande för LRF i Östergötland.

Vargrivna får i Hällestad.

Vargrivna får i Hällestad.

Foto: Henrik Witt

NORRKÖPING2011-07-28 03:00

Flera fårhagar har blivit rena slaktplatser under sommaren när vargar gått till attack.

Från länsstyrelsens sida uppskattar man att det rör sig om två olika individer, förmodligen utstötta hanar, som strövar omkring i länet och därför tänker LRF nu ansöka om skyddsjakt på båda djuren.

- Vi kan inte säga vilken av dem som gjort mest skada. Hur vi än gör lämnar vi någon av djurägarna i sticket. Därför tänker vi ansöka om skyddsjakt på två individer, berättar Peter Borring, länsordförande för LRF i Östergötland.

Politisk markering
Tanken väcktes redan innan den senaste attacken, i Hällestad utanför Finspång där sammanlagt 19 djur dödades, och på måndagskvällen tog styrelsen beslutet under ett extrainsatt telefonmöte.

Ansökan om skyddsjakt kommer att skickas in under den här eller början av nästa vecka.

- Det här är en politisk markering från vår sida, ett sätt att lyfta målkonflikten, säger Peter Borring.

- Det finns inte någon annan åtgärd, på kort sikt handlar det här om att få bort de här individerna som fått smak på tamdjur, på längre sikt handlar det om att få upp ersättningsnivåerna.

Känslig fråga
Bidragspengar till speciella stängsel för att hålla rovdjur borta portioneras ut av Jordbruksverket till de län i Sverige där vargen är etablerad.

- Pengarna går till län med revir och eftersom vi inte haft varg i Östergötland hamnar vi utanför, potten är dessutom liten, säger Borring.

- Den här frågan är politiskt känslig, de styrande har varit för rädda för att prata om kostnaderna. Men vi kan inte ha öppna betesmarker om vargen tillåts ge sig på våra tamdjur.

Hot mot tamdjur
Samtidigt är Peter Borring noga med att poängtera att det inte är vargen i sig man reagerar mot, utan just de individer som gått till attack i Östergötland.

- Vi haft vargar i Östergötland förut, även i den norra länsdelen. Men de har hållit sig till vilt och då ser vi inget problem. Men nu är de ett hot mot tamdjur och då är det en helt annan sak.

De vargar som härjar har så här långt dödat sammanlagt 45 tamdjur.

- Vargen är en dålig slaktare och frågan man måste ställa sig är, hur många tamdjur ska få gå åt? Ur vår synvinkel är den siffran naturligtvis noll.

Hoppas på tillstånd
Huruvida skyddsjakt kommer bli tillåten eller inte är inget som Borring vill spekulera i.

- Jag hoppas att vi kommer att få tillstånd, men jag vill inte spekulera i det. Jag hoppas myndigheterna tar hänsyn till att vi ska kunna ha betesmarker.

- Innan den senaste attacken där det tycks som att det handlar om en ny individ hade vi tänkt ansöka om jakt på en varg, men nu blev frågan än mer komplex. Vi kan inte bedöma vilken av dem som gör mest skada.

Besked om det blir något tillstånd för skyddsjakt eller inte kommer förmodligen dröja några veckor.

Sommarens vargattacker i länet

13 maj Västertryserum i Valdemarsviks kommun: 6 får dödade

20 maj Lilla Arentorp: en nötkalv dödad

3 juli Hestad i Häradshammar: 11 får dödade

20 juli Mörje: 8 får dödade

22 juli Hällestad: 19 får dödade

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om