Sofia Björkmans 101-åriga mormor har bott på Hagaborgs äldreboende i nio år.
För drygt en månad sedan fick Sofia och hennes familj veta att mormodern utsatts för psykiska och fysiska övergrepp av en undersköterska på boendet.
- En undersköterska hade tryckt mormor hårt på näsan. När hon skrek tryckte undersköterskan in hennes knutna näve i munnen på henne. Mormor är dement, sängliggande och väger 30 kilo - hon är totalt utsatt, säger Sofia Björkman.
Polisanmäler
Familjen har nu bestämt sig för att polisanmäla händelsen.
- Jag förstår inte hur den här personen kan få arbeta kvar överhuvudtaget. Hur kan den här typen av övergrepp inte vara tillräckliga för att undersköterskan ska bli avstängd. Jag kan förstå att en Lex Sarah kan vara tillräcklig när den mänskliga faktorn är inblandad - om en undersköterska till exempel glömmer att ge mediciner på grund av stress eller trötthet. Men det här fallet handlar om att avsiktligt gå till angrepp mot en försvarslös person. Det är misshandel, säger Sofia Björkman.
Familjen har tidigare känt sig trygg med personalen och med hur mormodern behandlats på äldreboendet.
- Men eftersom undersköterskan arbetar kvar och vi inte vet vem det är känner vi oss misstänksamma mot alla i personalen. Vi grubblar över händelser som skett, och om vi borde reagerat mycket tidigare, säger Sofia Björkman.
"Slå mig inte"
Hon berättar om två händelser som gnager extra mycket.
- För några år sedan sa mormor att personalen inte behandlade henne bra. Eftersom mormor är dement tänkte vi att det nog inte var så allvarligt. Kanske borde vi gjort det. I tisdags fyllde mormor 101 år. Hela familjen hade samlats för att fira henne. När min mammas man böjde sig fram sa hon "slå mig inte, slå mig inte". Då börjar man ju fundera över vad hon har blivit utsatt för, säger Sofia Björkman.
Inga garantier
Trots att familjen inte längre känner att de kan lita på alla i personalen har de ändå bestämt sig för att Sofias mormor ska få bo kvar.
- Hon är för gammal för att flytta. Personalen har lovat att undersköterskan som utsatte mormor för övergrepp inte ska få fortsätta att sköta henne, säger hon.
Eftersom undersköterskan som misshandlade mormodern omfattas av sekretess polisanmäler familjen istället själva händelsen.
- Polisen får sedan besluta hur de ska gå vidare. Det finns flera anledningar till att vi vill göra polisanmälan. Först och främst för mormors egen skull - för att hon är värd att behandlas bättre. Men sedan gör vi det också för den övriga personalen, för att alla inte ska behöva bli misstänka för handlingar som en person begått, säger hon.
Felhanterat
Sedan övergreppen uppdagades tycker Sofia Björkman att det mesta har hanterats fel. Enligt föreskrifterna för hur en Lex Sarah-anmälan ska utföras står det tydligt att chefen som tagit emot anmälan omgående ska kontakta den inblandade. Om personen - som i Sofias mormors fall - inte kan för sin egen talan, ska chefen istället kontakta den legale företrädaren.
- Mamma och mina två mostrar är hennes företrädare och borde ha blivit kontaktade på en gång. Istället dröjde det tre månader innan vi informerades om vad som skett. Det är under all kritik, säger Sofia Björkman.