An Noor utan anmärkning
NORRKÖPINGDet finns inga allvarliga brister på den muslimska friskolan An Noor i Norrköping, det är Skolverkets bedömning.- Det känns verkligen jätteskönt att de har tittat på vår verksamhet och konstaterat detta. Nu kan vi äntligen koppla av och ta lite ledigt, säger rektor Isam Bardaqji.
Isam Bardaqji, rektor på An Noor-skolan i Norrköping, är glad över att Skolverket har besökt skolan och är oerhört tacksam mot personalen och alla som ställt upp och haft fortsatt förtroende. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
- Jag frågade dem om det fanns någon fara för barnen på skolan och fick ett nekande svar. Om de sagt att det fanns det hade jag omedelbart lagt ner verksamheten, säger Isam Bardaqji.
Idag känns det lite som en revansch för skolans personal. Den stämpel som drabbade skolan och personalen i samband med det uppmärksammade tv-programmet "Dokument inifrån" som sändes i våras är på väg att försvinna.
<b>Se mellan fingrarna</b>
Enligt programmet skulle An Noor bryta mot skollagen, bland annat genom att inte anmäla barnmisshandel och se mellan fingrarna på könsstympning.
Men inget av detta har enligt Isam Bardaqji kommit fram i den rapport som Skolverket sände till skolan i måndags.
- De har två synpunkter som de vill ha svar på men det är inget som rör innehållet i tv-programmet.
Frågorna rör enligt Bardaqji vem som ska arbeta med sexårsgruppen nästa termin och vilka åtgärder som vidtas angående särskilt stöd till vissa elever. Rapporten innehåller även en redogörelse över vilka frågor som tagits upp vid besöket.
- De har bland annat diskuterat vår undervisning i sex och samlevnad. men jag tolkar den här rapporten som något mycket bra, fortsätter Isam Bardaqji som på grund av överenskommelse med Skolverket inte kan lämna ut rapporten.
<b>Samverkan</b>
Skolan är med i friskolegruppen i skolverkets utvecklingsgrupp och man arbetar också i samverkan med föräldrar.
- Vi har en målsättning att ha studiecirkel främst för de föräldrar som nyligen kommit till Sverige. De behöver lära sig hur skolan fungerar, det Svenska samhället och vilka regler vi har här.
Efter programmet i maj kallade Barn och ungdomsnämnden till möte där Isam Bardaqji och studierektor Ann-Margret Tengblad fick berätta om verksamheten.
- Visst har vi också brister som vi ständigt arbetar på att förbättra. Mitt misstag att inte anmäla en misshandel kommer jag inte att göra om igen. Nu anmäler vi allt, konstaterar han.
I veckan kommer han, studierektorn och lärare att diskutera igenom Skolverkets rapport och svara på de frågor som ställts, sedan är det sommarlov som gäller.
- Ja nu kan vi också ta lite ledigt. Det har varit svårt att koppla av men nu känns det bra. Nu ska vi ladda inför nästa termin.
<b>Inte offentligt</b>
Claes-Göran Aggebo på Skolverket ansvarar för inspektionen av bland annat An Noor-skolan i Norrköping. Han berättar att verket inte kommer att offentliggöra resultatet av granskningen förrän i slutet av augusti i år. Men han berättar också att verket inte hittat några allvarliga brister på skolan.
- Om vi hade hittat uppgifter om att barn misshandlas eller kränks på skolan skulle vi ju agera direkt och dra in skolans tillstånd, säger Claes-Göran Aggebo.