– Inte bara oss, utan ännu mer de som bor i Kolmården och Kvarsebo och även borta i Simonstorp, betonar Thord Wilhelmsson från Åby Lions club som protesterade livligt, när dåvarande landstinget lade ner ambulansverksamheten vid station Norr.
– Vi fick ihop 1 600 namn på våra protestlistor och hade hoppats att det räckte för att landstinget skulle tänka om, men det gjorde man inte den gången. Så om man nu tagit ett nytt beslut om ambulansplacering här på norr, är det många Norrköpingsbor i norra delarna som blir glada. Det här kommer att skapa mer trygghet om nu en olycka eller exempelvis ett hjärtstopp inträffar.
Verksamhetsledaren Magnus Käck hos Region Östergötland, bekräftar att ambulansen är på väg tillbaka till norra delarna av Norrköping:
– Jag vet ju att många som bor i de norra delarna velat ha tillbaka ambulansen, som försvann i samband med att Kvillinge räddningsstation byggdes. Och nu äntligen finns det en lösning på gång, för att åter kunna placera en ambulansresurs på norr igen.
Kommer den att placeras i Kvillinge brandstation?
– Tyvärr har det inte varit möjligt på grund av platsbrist på räddningsstationen, enligt Räddningstjänsten. Det blev då aktuellt att söka andra alternativ, när vi nu bestämde oss för att satsa på ambulansberedskap på Norrköping norr och vi är nu glada över att vi är på väg att nå fram till en bra lösning.
Är det klart än var ambulansen ska placeras?
– Nej, inte till hundra procent, men det blir troligen någon lokal, där den gamla kända station Norr låg i närheten av Coop Forum. Vi ligger just nu i förhandlingar med fastighetsägare, säger Magnus Käck. Klart är i alla fall att det blir en omfördelning av nuvarande ambulansresurser i Norrköping.
När hoppas du att ambulansen är på plats på norr?
– Planen är att norra Norrköping kommer att bli ambulansbebodd till sommaren i år. Det kommer dock inte att finnas tvätthall på den här nygamla stationen. Det är ett val vi gjort för att en sådan investering är betydande stor, inte minst beroende på de miljökrav som finns. Det finns risk för att en tvätthall skulle kunnat göra projektet svårare att genomföra.
– Vi är dock övertygade om att detta kan hanteras i befintlig tvätthall på Vrinnevisjukhuset och vår nya ambulanshall där, på samma sätt som Söderköpingsambulansen gör idag.
Vad händer med de tomma lokaler, som uppstår i ambulanssjukvårdens nybyggda lokaler vid Vrinnevisjukhuset, vid den kommande omplaceringen?
– Det blir inga större problem, utan det blir möjligen lite mer luftigt i lokalerna och det lär inte skada. Dessutom kan det vara bra att ha lite reservutrymme till hands.