Almdöden slår till i Norrköping
Almsjukan har drabbat Norrköping. Igår fälldes de första smittade träden.- I 15 års tid har almsjukan funnits i Linköping. I Norrköping har vi varit förskonade från den fram till nu, men idag har vi tvingats fälla några sjuka träd, sade Ingemar Hillerström, landskapsarkitekt igår.
Omfattningen av almsjukan i Norrköping är ännu inte kartlagd men åtta döende almar fälldes igår vid Rudolf Steinerskolan, vid Ståthögavägen. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Vi vet också att stora och fina almar vid Folkparken, längs Plankgatan har smittats. Det kommer tyvärr bli väldigt påtagligt när de försvinner, säger Ingemar Hillerström.
En inventering planeras för att utröna hur utspridd almsjukan är i Norrköpingsstad. En rapport om läget beräknas vara klar i vår.
Farhågor om sjukdomen
- Det finns mycket alm i länet som eventuellt kan ha almsjuka. Inget kan ännu sägas definitivt, men en farhåga jag har är att sjukdomen är utbredd, säger Bo Stenström, från Träd och miljö, som kan få i uppdrag att undersöka omfattningen av almsjukan.
Almsjukan är en svampsjukdom som sprids genom en skalbagge, almsplintborren, vars larver lever under barken. Sjukdomen överförs när almsplintborren svärmar i maj.
- Den sätter sig i blommorna på almarna och för med sig svampens sporer. Svampen blockerar sedan vattentransporten i trädet, som alltså vissnar och dör av vatten- och näringsbrist, säger Ingemar Hillerström.
- När trädet förlorar bladmassan försöker det kompensera det genom att skjuta ut nya skott närmast stammen. Det är en tydlig effekt av sjukdomen och visar att trädet kämpar för livet.
Svampen dödar
Svampen kan på en till två växtsäsonger effektivt döda en tidigare helt frisk alm.
- Det är viktigt att alla som har almar på sin tomt är uppmärksamma på problemet. Man ser att trädet inte är lika grönt som förut lövverket gulnar och vissnar.
- Ett sätt att fastställa om trädet drabbats av almsjuka är att klippa ett snitt med en sekatör i en kvist. Visar sig veden vara grå har det drabbats av svampangrepp.
Kan inte utrotas
Almsjuka bekämpas genom att inventera, avverka och destruera smittade träd varje år. Sjukdomen kan inte utrotas, men spridningen kan begränsas avsevärt på detta sätt.
- Veden måste brännas upp senast i april eftersom skalbaggen inte får hinna svärma igen och sprida smittan vidare, säger Hillerström.
Holländsk almsjuka kom till Sverige på 1950-talet från Europa, och har sedan 1980-talet fått ett aggressivt förlopp. Trädsjukdomen orsakas av en svamp, vars sporer sprids med almsplintborrar, skalbaggar som lägger ägg i träden. Smittan kan också överföras via rotsystemet. Det första symptomet på almsjuka är att lövverket gulnar under hög- och sensommaren. Därefter vissnar löven och så småningom dör även grenarna. Veden under barken får brun-violetta strimmor. Om angreppet är starkt kan trädet dö redan samma år.
Det finns inget bekämpningsmedel mot almsjuka. Inom en tioårsperiod förväntas almbeståndet minska med 90 procent.