Östergötland ligger under rikssnittet i alla viktiga ämnen. Norrköping, Finspång och Söderköping ligger under Östgötasnittet i alla viktiga ämnen. Skolverkets rapport om elevernas ämneskunskaper som släpptes idag erbjuder få glädjeämnen ur ett östöstgötskt perspektiv. Valdemarsvik segar sig något över Östgötasnittet för matematik. Det är det hela.
Skolverkets rapport bygger på ett stort antal nationella kunskapsprov i flera ämnen som drygt 95 000 elever i årskurs 9 genomförde i våras. Linköping är på och/eller klart över rikssnittet i skolans centralämnen svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska. Vadstena är klart bäst i länet. Förutom möjligen i svenska som andraspråk där Skolverket saknar uppgifter för Vadstena.
Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har ett stort intresse för frågor som rör utbildningskvalitet och arbetsmarknad. Hon är själv utbildad bergsingenjör och har en lång karriär inom den teknikintensiva industrin på sitt CV. Folkbladet ringde upp Elisabeth Nilsson för att få hennes kommentarer till Östergötlands svaga resultat i Skolverkets rapport.
Enligt Elisabeth Nilsson finns det absolut inga naturliga orsaker till Östergötlands tillkortakommande.
– Vi ska komma ihåg att vi lever i en global konkurrens om jobb, universitetsstudenter och om välstånd. Ska vi klara oss bra så behöver universiteten och de kvalificerade jobben i offentlig och privat sektor hela tiden fyllas på med nya och allt bättre utbildade ungdomar, säger Elisabeth Nilsson.
I Skolverkets rapport finns ett digert kunskapsunderlag som landshövdingen hoppas att kommunerna använder för att nogsamt analysera sina "utbildningssystem" för att se vad som kan göras bättre. Elisabeth Nilsson lyfter själv upp den låga närvaron i ämnet svenska som andraspråk; ett ämne som vänder sig till de elever som inte har tillräckliga språkkunskaper för att läsa ämnet svenska.
– I Skolverkets papper syns att enbart 76 procent av eleverna i Norrköping har deltagit i det nationella provet. Linköping har endast ett något lite högre deltagande. Här finns kanske ett systemfel, funderar landshövdingen?
Elisabeth Nilsson knyter samman den höga frånvaron i svenska som andraspråk med läget på den östgötska arbetsmarknaden. Enligt Arbetsförmedlingen ökar antalet arbetslösa som är födda utanför Europa dramatiskt. 2009 var lite drygt 1500 personer ur den gruppen arbetslösa. Idag är de närmare 6000 arbetslösa.
– Det är ett allvarligt läge. Ska arbetslöshetstrenden kunna vändas är det viktigt att ämnen som svenska som andraspråk är i toppskick och har ett hundraprocentigt deltagande, säger Elisabeth Nilsson.