Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alltför lite görs för att motverka diskriminering

- Okunskap om lagstiftningen och förnekande att det förekommer diskriminering. Det är det största problemet som vi måste jobba mot, säger Hanna Simberg, en av två projektledare på Byrån mot diskriminering i Norrköping.

NORRKÖPING2004-12-14 06:00
Igår presenterades resultatet av den andra undersökning som Statistiska centralbyrån utför på uppdrag åt antidiskrimineringsbyråerna i Stockholm, Umeå, Göteborg och Norrköping.
Situationen i Norrköping är inte mindre problematisk än i de andra städerna, trots att det är en mindre stad.
- Nej, det kan nog vara tvärt om. I en mindre stad kan det vara svårare att anmäla. Folk känner lättare igen en person och situationen kan bli svårare efter en anmälan, förklarar Hanna Simberg.
Undersökningen visade att det i många frågor inte var någon större skillnad mellan städerna. Men på några punkter framkommer det att situationen är lite värre här. En av frågorna visar att de som svarat på enkäten inte upplever att kommunen gör tillräckligt för att motverka diskriminering.
- Det visar att det som görs inte når ut till de som verkligen behöver det, förklarar Susanne Åkesson.
Undersökningen visar även att det bara är drygt 6 procent som väljer att anmäla om de blivit utsatta för diskriminering. Hela 94 procent kan eller vill inte anmäla trots att de upplever sig ha blivit diskriminerade.
- Anmärkningsvärt är också att arbetsgivarna verkar vara sämre i Norrköping än på de andra orterna. Här upplever 6 procent att arbetsgivarna gör tillräckligt för att förhindra diskriminering medan det på de andra orterna är åtta procent som tycker så, säger Hanna Simberg och betonar att det inte alltid är alla som är medvetna att de utsätter en person för diskriminering.
- Mycket är okunskap och därför jobbar vi med information både för de som kan bli utsatta och de som kan utsätta någon för det. Lära andra om den lagstiftning som gäller, fortsätter hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om