Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alltfler ungdomar utan jobb

NORRKÖPING
Ungdomsarbetslösheten ökade i fjol i landet och så även i Östergötland.
Länsarbetsnämnden riktar sina insatser för att minska ungdomsarbetslösheten.
- Ungdomarna har i högre grad än andra grupper drabbats av de försämringar som kan konstateras, säger länsarbetsdirektör Per Hallström.

Norrköping2002-01-10 00:00
Som ungdomar betraktas personer mellan 20 och 24 år. Ungdomsarbetslösheten är något högre i länet än i riket, 6,2 respektive 5,2 procent av de arbetslösa.
En annan grupp som ökat är långtidsarbetslösa. Även där räknar länsarbetsnämnden med att sätta in åtgärder.
Länsarbetsnämnden har en ambition att hålla arbetslösheten under fyra procent.
- Trots det kärvare läget för länets tillverkningsindustri har vi under en stor del av året kunna hålla tillbaka arbetslösheten under fyra procent, säger Hallström. Vår ambition är att hålla oss under fyra procent också i år även om vi kan vänta ett ökat tryck på grund av varsel lagda i höstas.

<b>Industrivarsel</b>
Industrikonjunkturen försvagades successivt under 2001. Särskilt hade telekomindustrin svårt. Förändringar inom telekom drabbade också underleverantörer inom exempelvis it-området. Inom andra branscher anpassades till rådande konjunktur.
Under året varslades 2700 personer om uppsägning i länet. Det var en ökning med 1300 jämfört med år 2000. Mer än hälften av de varslade kom från tillverkningsindustrin och ytterligare 20 procent från it-företag.
Övertaligheten på Ericsson i Linköping med 1100 personer är inte medräknad i varselsiffrorna.
Inom vård och omsorg, utbildning, handel och bygg var läget gynnsamt såväl med tillgång på lediga platser och utveckling av sysselsättning.
Under december anmäldes dock 100 lediga platser inom industrin. Det var första gången på många månader industrisysselsättningen ökade.
Den genomsnittliga arbetslösheten uppgick under år 2001 till 8 700 personer eller 4,4 procent av den beräknade arbetskraften.

<b>Norrköpingsproblem</b>
I slutet av året ökade arbetslösheten till 9100 personer eller 4,5 procent av arbetskraften. Det är betydligt fler än föregående år. Arbetslösheten påverkas även av att färre deltog i arbetsmarknadspolitiska program.
Det samlade obalanstalet (summan av arbetslösa och personer i program) var i december 14900 personer eller 7,3 procent av arbetskraften. Det var något färre än i december i fjol. Obalanstalet har ökat i Norrköping, Åtvidaberg och Ödeshög, i övriga kommuner minskat.

<b>Högre obalanstal</b>
Problemkommunen i länet är Norrköping med högre obalanstal, högre öppen arbetslöshet, fler arbetslösa ungdomar och fler arbetslösa utomnordiska invandrare än övriga kommuner i länet. Antalet långtidsarbetslösa är dock större i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om