Allt fler ungdomar vill undersöka naturen
NORRKÖPINGFältbiologerna blir fler.Efter några års stagnation är det åter inne bland ungdomar att dra ut i naturen.I Norrköping hade fältbiologerna information om verksamheten i lördags.
Charlott Hertnäs och Anders Agebjörn undersöker lavar på en av Södra Promenadens lindar. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
I distriktet Sörmland-Östergötland finns i dag 264 medlemmar, 120 tillkom i fjol. En ny klubb bildades i Finspång. Klubbar finns nu, nämnda i storleksordning, i Linköping, Norrköping, Katrineholm och Finspång.
- Vi vill ut och studera naturen, säger Anders Agebjörn. Genom våra studier kommer vi in i miljödebatten. I våra led finns stora kunskaper. Någon kan mycket om fåglar, någon om växter, någon om lavar. De berättar för andra ungdomar, vi lär av varandra.
<b>Ingen byråkrati</b>
- Vi försöker komma bort från byråkratin, förklarar Charlott Hertnäs. Styrelse finns visserligen men vi organiserar genom verksamhetsråd. Till råden kan alla medlemmar som har några idéer komma. Alla kan föreslå vad vi ska göra. I Norrköping brukar vi träffas varje måndag, det kan bli mycket improviserat vad vi sysslar med varje gång. Vi kan göra en utflykt, organisera en aktion eller lyssna på ett föredrag.
- I Linköping kämpar vi för att behålla det gamla militärområdet orört, säger Anders Agebjörn. Kommunen vill bygga en stor väg rakt genom området. Hela området ska exploateras med hus. Det är unikt att ha ett orört naturområde i centrum av en stor stad. Vi vill behålla området som park och strövområde.
- I Norrköping har vi genomfört en aktion mot trafiken på Kungsgatan då vi stoppade bilar i rondellen vid brandstationen, berättar Charlott. Vi har satt upp affischer på stan där vi protesterat mot att miljön förstörs.
<b>Koldioxid</b>
I hela landet har en aktion genomförts på skolor för att minska koldioxidutsläppen med minst åtta procent Aktionenhar lyckas.
- Vi ar lyckats att få skolor att byta till lågenergilampor, att använda miljövänligt papper och att kopiera på båda sidor, säger Anders. För att nämna något. Vår Finspångsgrupp kom igång just för att man på Grosvadskolan deltog i koldioxidaktionen. Grosvadskolan lyckades väl med att minska koldioxidsläppen åtta procent.
<b>Vårprogram</b>
För distriktet står närmast på tur ett läger i en sommarstuga i trakten av Rimforsa. Förra året på samma läger hittades lodjursspår. Vid årets läger fortsätter fältbiologerna leta spår av olika djur.
I månadsskiftet februari-mars blir ett skärgårdsläger utanför Valdemarsvik. Det blir övernattning i sovsäck i ett vindskydd.
Under våren cyklar fältbiologerna till Tåkern och lär sig mer om fåglar. I början av maj sker traditionell utflykt till Ölands södra udde. Dit kommer fältbiologer från hela landet och tävlar i att se flest antal fåglar.
En del kurser ordnas. Bland annat kommer en aktivistkurs 16 mars.
- Då ska vi tala om hur vi kan påverka politiker så de tar till sig våra budskap, omtalar Anders.