Allt fler skolor larmar polisen
Enligt en enkätundersökning från Polisförbundet ringer rektorer allt oftare till polis när det händer något på skolan. I Östergötland har 70 procent av skolorna blivit tvungna att ringa polisen någon gång under det senaste året.
Jan Löfgren är polis och arbetar som ungdomsutredare i Norrköping. Han tycker det är bra med samarbete mellan polis och skola, men tycker inte det får gå så långt att polisen börjar patrullera korridorerna. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
- Man kan väl kanske spekulera i om det inte kan bero på att man förr fick kvarsittning för att ha slagits. Nu blir man misstänkt för misshandel i stället.
Men han påpekar också att det kan skilja sig väldigt mycket mellan olika skolor hur de väljer att hantera problem som uppstår. Oftast är det misshandel det är frågan om, men även stölder och skadegörelse.
- Det är skolan som äger problemet och bestämmer sig för att anmäla eller inte. När skolan märker att någon begår ett brott är de egentligen, precis som alla andra, skyldiga att anmäla det, men ibland försöker de lösa det på annat sätt.
Att skolor i Östergötland skulle vara mer utsatta än andra tror han inte.
- Det är svårt att säga, jag har inga siffror på det. Jag kan ju inte göra något åt siffrorna annat än att ta ett ärende i taget och jobba på.
Samarbete
I undersökningen blev rektorerna också tillfrågade om vilket samarbete de har med polisen och hur de vill att det ska se ut i framtiden. Många svarade att de gärna skulle se ett ökat samarbete mellan polis och skola och de vill ha fler och regelbundna polisbesök i förebyggande syfte.
- Jag är positiv till samarbete och att polisens närvaro minskar brottsligheten är givetvis riktigt, säger Jan Löfgren.
- Men det får ju inte gå så långt att vi ska patrullera korridorerna.
Som det är nu finns det, enligt Jan Löfgren, inget regelbundet samarbete mellan polisen och skolan i kommunen.
- Här skiljer det i och för sig också mellan olika skolor, säger han.
Många rektorer i undersökningen angav att skälet till att ta dit polisen för att informera var elevernas bristande respekt för skolpersonalen. Jan Löfgren är däremot tveksam till om det ska vara polisens uppgift att gå in och ta över lärarrollen.
- Jag tror ändå att man ska hålla isär skolan och polisväsendet och inte gå ifrån sina uppdrag.
- De allra flesta barn och ungdomar har nog regler och lagar klart för sig. Någonstans är det ändå en del elever som faller ur ramarna. Men tror man att polisen ska förebygga de här bristerna så får vi nog fundera på vilken roll polisen egentligen ska ha i samhället.