Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt fler ekobrott anmäls

I Östergötland ökade antalet ekobrottsanmälningar till åklagarmyndigheten med 69 procent förra året jämfört med år 2003. En förklaring är ökad effektivitet hos Skatteverket och en satsning på att bekämpa den grova ekonomiska brottsligheten.

NORRKÖPING2005-01-31 06:00
Förra året gjordes 341 ekobrottsanmälningar i Östergötlands, Jönköpings och Gotlands län jämfört med 219 under 2003, vilket är en ökning med 55 procent. Den största ökningen står Östergötland för. Här anmäldes förra året 169 ekobrott mot 100 år 2003, en ökning med hela 69 procent.
Skatteverket har satsat på kontrollinsatser mot svart arbetskraft och oredovisade inkomster. Den satsningen är en av orsakerna till att brottsanmälningarna ökar.

Kontantbranscher
Bättre rutiner för hur misstänkta skattebrott och bokföringsbrott ska hanteras är en annan förklaring.
- Man har tyckt att det varit ett lite besvärligt område. Nu har vi rutiner med mer stadga för anmälan till åklagarmyndigheten, säger Anette Landén, skattekontorschef i Linköping.
Det finns inte underlag för att säga om ekobrottsligheten i sig ökar, menar Anette Landén.
Vissa branscher kartläggs mer än andra, en kontrollinriktning som grundar sig på erfarenheter från övriga landet.
- En riskfaktor är kontantbranscher, som frisör, restaurang och taxi. Men det finns i alla branscher.

Byggbranschen gransas
En bransch som granskats i flera år är byggbranschen. I den stora ekohärvan med luftfakturor i Norrköping och Stockholm där 21 av 26 åtalade nyligen dömdes till fängelse var det just måleri - och byggbranschen som dominerade. Härvan nystades upp tack vare skatterevision mot ett par företag i Norrköping.
- Den här typen av fakturautställarbolag, som framför allt har fokus mot Stockholm, ser vi mer av. Eller också är det vi som blivit mer observanta, säger Anette Landén.
Har vi sämre moral nu för tiden?
- Det kan inte jag säga. Men det kom en undersökning nyligen där 30 procent tyckte det var okej att jobba svart, säger Anette Landén.
Kontroll av svart arbetskraft innebär nästan alltid anmälan av flera personer per granskat företag.
Det är Skatteverkets granskning av mervärdesskatt (moms), taxering och arbetsgivarområdet som har ökat antalet brottsanmälningar mest. Avslöjandena kommer tack vare idogt revisionsarbete, momskontroll och granskning av skattedeklarationer.
- Vår satsning mot den grova ekonomiska brottsligheten fortsätter. En strävan är att fusk aldrig ska löna sig, säger Anette Landén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om