Allt fler barn tvingas vara ensamma på sommarlovet
NORRKÖPINGSommaren är här. Men den har en skuggsida. Vart tredje barn tvingas vara ensam hemma på sommarlovet, visar en färsk undersökning. Hjälpsamtalen till Bris vittnar om övergivna barn som inte ens får lagad mat och tak över huvudet.- Det är fullständigt horribelt, säger Anwar Samuelsson, chef för Bris Region Öst.
Många föräldrar uppger att de inte har råd med semester och att de har svårt att pussla ihop tillvaron för barnen.
Undersökningen visar att över 30 procent av de sommarlovslediga barnen i landet är ensamma när föräldrarna arbetar. Mer än var femte mamma i åldern 18-29 år oroar sig för att deras barn inte ska få ett bra sommarlov.
I flera år har Barnens rätt i samhället, Bris, försökt väcka frågan att många barn lider på sommaren. Detta märks på Bris hjälptelefon. Under förra sommaren och inledningen på detta lov har Bris sett en förvärring:
- Tyvärr har vi märkt att barn lämnas helt utan tillsyn. Tidigare har vi blivit upprörda när känslomässiga och sociala förhållanden inte fungerar, men det mest oroväckande nu är att alla barn inte ens får grundläggande fysiologiska behov tillgodosedda, säger Anwar Samuelsson.
- De får inte lagad mat och det förekommer till och med att de saknar tak över huvudet. Förr talade man om nyckelbarn, men idag lämnas barn utomhus utan nyckel. De barn som ringt oss och berättat om sådana skrämmande scenarion har varit förhållandevis unga, fortsätter han.
<b>Ta familjeansvar</b>
De flesta barn som är ensamma är dock tonåringar och många verkar vara barnvakt åt sina yngre syskon, enligt Sifos undersökning. Var femte förälder som arbetar under barnens sommarlov uppger att det yngsta barnet som är hemma självt är under fem år.
- Det finns en segregationsskillnad, även om jag inte gillar att göra en sådan uppdelnig. Det finns en tendens till att barn i invandrarfamiljer tvingas ta ett större ansvar för småsyskon och hemmet. Det är klart att man har rätt att ställa krav på barn, men en 13-åring kan inte ta ett familjeansvar. Det håller inte, säger Anwar Samuelsson.
Mellan 200 och 300 samtal inkommer varje dag till Bris hjälptelefon och ungefär var femte samtal handlar om ensamhet. På torsdagskvällen fick samtalsstationerna Norrköping och Malmö in 278 samtal från hela Sverige. Normalt handlar de flesta samtal om mobbning, men under sommaren ringer i högre utsträckning de barn som far illa hemma.
<b>Samhällets ansvar</b>
Egentligen har alla barn rätt till barnomsorg på sommaren. Stänger det egna dagiset ska barnet beredas plats på jourdagis. Skolan är inte skyldig att erbjuda någon verksamhet för tonåringar under sommaren. Det är upp till föräldrarna att ordna något för dem, eller så får de klara sig själva.
Men Bris Region Öst kräver att samhället tar ett större ansvar.
- Det går inte att slå igen Sverige under nästan tre månader - för små barn är det en evighet. För de flesta är sommarlovet härligt, men för andra barn är det lärare, fotbollstränare och andra som gör att de lyckas hålla näsan över vattenytan, säger Anwar Samuelsson.
Bland de goda exemplen finns Skellefteå kommun, där kyrkan, fritidsgården och idrottsföreningar turats om att bedriva verksamhet, så att barn inte behöver vara ensamma mer än 48 timmar.
Även Norrköpings kommuns får beröm av Bris Region Öst för satsningen att försöka hålla fritidsgårdarna öppna.
- Ambitionen är att alla fritidsgårdar nästa år ska gå ihop på det sättet som gjorts i de södra stadsdelarna, där Frinavet, Hagebyhus och Rambodal bedrivit verksamhet ihop. Vi försöker ha hyfsad täckning med de få resurser vi har, säger Håkan Karlsson, på Norrköpings kommun.
<b>Utsatta barn</b>
Samtidigt är Anwar Samuelsson mån om att betona att de flesta barn till hårt arbetande föräldrar har det bra.
Föräldrarna lyckas pusslar ihop sommarlovet för sina barn, ofta genom att utnyttja sina nätverk, till exempel mor- och farföräldrarna.
- Men ett fåtal är mycket utsatta, säger han. Och det ska inte behöva vara så att barnen struntar i första dagen i skolan efter lovet, för att de inte gjort något och inte vill ljuga eller tiga, säger Anwar Samuelsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!