Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt färre följer Victorias exempel

NORRKÖPING
Allt färre cyklister använder cykelhjälm. Särskilt stor är minskningen bland barnen.
I Norrköping är det så få som sex procent av cyklisterna som har hjälm på sig.

För kronprinsessan Victoria är det en självklarhet att använda hjälm när hon är ute och cyklar. För det är det väl?
FOTO: PRESSENS BILD

För kronprinsessan Victoria är det en självklarhet att använda hjälm när hon är ute och cyklar. För det är det väl? FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2002-10-18 00:00
- Användandet av cykelhjälm har minskat stadigt sedan 1998, säger Sixten Nolén, trafikforskare vid Väg- och transportforskningsinstitutet i Linköping, VTI.
Främst är det bland barn som minskningen märks. 45 procent av alla barn under tio år har cykelhjälm när de är ute i trafiken.
För bara fem år sedan hade 55 procent av barnen hjälm på sig. När det gäller de vuxna har siffrorna stagnerat, men på en väldigt låg nivå. Det visar en ny rapport från VTI om användningen av cykelhjälm i Sverige. Norrköpingsborna är väldigt dåliga på att använda hjälm.
VTI har gjort mätningar varje år sedan 1988 i 21 städer runt om i landet. Mätningen utförs på olika platser, såsom skolgårdar, barns hemmiljö, på cykelstråk och vid arbetsplatser. Mätplatserna är de samma varje år och mätningen pågår under två timmar.

<b>Ökade på 90-talet</b>
Det går tydligt att se att under mitten av 90-talet gick användandet av cykelhjälm upp markant.
- Det genomfördes flera nationella kampanjer om att använda cykelhjälm i mitten på 1990-talet. Men sedan 1998 har ingen sådan kampanj genomförts och användandet har minskat, säger Sixten Nolén.
Bäst på att använda cykelhjälm är cyklisterna i Stockholm. Sämst är Malmöborna.
- Det kan bero på kulturella skillnader, såsom Malmös närhet till Danmark. Men det kan också handla om att trafiksituationen i Stockholm är mer besvärlig, säger Sixten Nolén.
Annat som spelar in är vilka lokala kampanjer som bedrivits i landets kommuner.

<b>Studenterna?</b>
Linköpingsborna är något bättre än Norrköpingsborna på att använda hjälm, 11,4 procent jämfört med 5,9 procent. Kan studenterna bidra till detta? Det tror inte Sixten Nolén.
- Studenter är dåliga på att bära hjälm. Den vanligaste användaren bland vuxna är de kvinnliga pensionärerna, säger han.
Barnen är fortfarande de bästa användarna men redan när de når mellanstadieåldern lämnar många hjälmen hemma.
Behövs det då en lag om hjälmtvång? Åsikterna går isär. Sixten Nolén tror själv att en lag kan bli nödvändig.
- Man vill ju inte ha en lag mer än när man måste. Men om ambitionen är att fler ska cykla i Sverige kanske vi måste ta till en sådan, säger han.
- Frivillighet har inte hjälpt, det syns tydligt. Hjälmen spelar en stor roll när det gäller antalet allvarliga skallskadador i samband med cykelolyckor, säger Sixten Nolén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om