Vi har tidigare berättat om det. Men nu är det klart. Från och med höstterminens början 17 augusti kommer det att finnas möjlighet för allmänheten att åka med i skolskjuts i mån av plats. Det handlar om skolbusslinjerna Styrstad/Lundby till Rambodal/Smedby och Kvarsebo till Krokek.
Det är tekniska nämnden som beslutat att genomföra pilotprojektet där skolbussen öppnas upp i samband med Östgötatrafikens trafikomläggning på Norrköpings landsbygd där några busslinjer dragits in. Syftet med projektet är att se om skolbussen kan samordnas med allmänna resenärer, och samtidigt undersöka hur stort intresse som finns för den typen av lösning.
– Vi provar det här under höstterminen. Det är ett pilotprojekt för att förbättra tillgängligheten till busstrafik på Norrköpings landsbygd. Kan det hjälpa någon som kan åka med är jag nöjd. Jag tänker mig att det främst kan handla om gymnasieelever som fått det krångligare när en del busslinjer har försvunnit. Men självklart kan vem som helst åka med om det skulle passa, säger Markus Åkerman.
Samtidigt betonar Markus Åkerman att kapaciteten är begränsad. Det innebär att skolbarnen prioriteras först och att andra resenärer får åka med i mån av plats.
– På linjen Styrstad/Lundby rör det sig om ett fåtal platser. På linjen Kvarsebo/Krokek har kommunen satt in en större buss, så där är kapaciteten större. Vi vet att det inte är någon universallösning för att täcka de neddragningar som gjorts, men det är viktigt att kommunen och regionen samarbetar för att hitta nya möjligheter för att tillgodose de behov som finns, säger Markus Åkerman
När vet ni om det här är ett lyckat projekt eller inte?
– Vi får hålla oss uppdaterade under hela projekttiden. Antingen är det ingen som vill åka med och då är det bara att lägga ned eller så finns det ett behov. Då får vi diskutera det vidare. Men vi håller samtidigt fortsättningsvis en dialog med Östgötatrafiken. Det är de som sköter kollektivtrafiken, säger han.
Vad tror du själv. Kan det här fungera?
– Jag vet inte. Det är svårt att säga. Det kan gå åt ena håller eller det andra. Men vi har haft väldigt kort tid på oss att försöka göra något och då är det värt att prova om det här skulle kunna fungera. Vi får se, säger Markus Åkerman