På måndagen lade den borgerliga majoriteten i landstinget i Östergötland - M, C, FP, KD och VL - fram sitt budgetförslag för 2015-2017. En valbudget, då väljarna i höst avgör vilka som ska styra landstinget framöver.
Och sista gången man i budgetsammanhang talar om landstinget. Från och med den 1 januari 2015 är det Region Östergötland som gäller. Östsam upphör och landstinget får det regionala utvecklingsansvaret i länet.
Det är också den sista budgeten som Vrinnevilistan är med och utformar. Partiet ställer inte upp i valet i höst. Men partiet kommer att leva kvar och göra sin röst hörd i lokala medier, säger Lasse Pettersson, ordförande för Vrinnevilistan.
– Vi ska vara en tumme i ögat på dem som styr, säger han.
Han är till exempel kritisk till att kommunen "blockerar" operationsplatser på Vrinnevisjukhuset genom att man inte tar sitt ansvar för de äldre, utskrivningsklara patienter som står i kö för plats på särskilt boende. Först år 2016 ska ett nytt sådant boende stå klart.
– I treårsbudgeten som nu läggs fram satsar vi nästan 10 miljarder kronor på östgötarnas hälso- och sjukvård. Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att förstärkas med 100 miljoner kronor årligen och från och med år 2016 reserveras 100 miljoner kronor årligen för kommande behov, säger Marie Morell (M), ordförande i landstingsstyrelsen.
I budgeten finns en satsning på primärvården, där det behövs distriktsläkare.
– Vi gör en särskild satsning på att utbilda fler specialistläkare inom allmänmedicin. Det är en satsning på ungefär 25 miljoner, säger Marie Morell.
Alliansen vill också skapa en ny barnsmärtenhet på Vrinnevisjukhuset, lik den som finns på US i Linköping.
Dessutom vill man bygga upp samordnade mottagnings- och utredningsenheter på länets tre sjukhus, för patienter med cancer. Något som testats i Skåne.
– Man minskar tiden från det att man börjar misstänka att man har cancer fram till att man får en diagnos, säger Fredrik Sjöstrand (M).
Det kan handla om att man tar prover och röntgar samma dag. Dessutom vill man införa ett "snabbspår" förbi akuten, för cancersjuka med komplikationer.
Alliansen vill också införa yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobb, i landstinget, där ungdomar i åldrarna 19 till 25 år, ska kunna prova på att jobba under ett års tid.
Dessutom vill man utreda möjligheterna för resenärer att kunna ta med sig cykeln på Östgötapendeln.