Alla tiders, Stig Helmer
NORRKÖPINGEnkla gardinuppsättningar till torpet, kok av egen rödfärg och urgamla murningstekniker som lerklining och mackelering visades under Stadsmuseets byggnadsvårdsdag "Rusta torpet" på lördagen.
- Det är enkelt, ta ett stycke tyg, bomullsmarquisette eller voile, säger Stig Helmer Petersson.
<b>Äggskalsfärgat</b>
Tyget kan t ex vara vitt, äggskalsfärgat, gult eller lite grått, kanske med prickar eller rutor. Det ska inte vara för stelt, det måste bli lite fall på det när man hänger upp det.
En bit från varje ände binder man ett snöre, med rosett, som sedan hängs på enkla spikar, så det blir en båge tyg emellan. Tycker man bågen hänger för långt ner kan man binda upp den i mitten. Tyget som hänger ner i varje ände av gardinen kan man om man vill knyta löst så det blir en "ros" vid varje spik.
Ute på Stadsmuseets gård kokade byggnadsvårdare Carina Kalmér från Bersbo utanför Åtvidaberg rödfärg i en gammal bykgryta. Kokande vatten, järnvitriol som motverkar mögel, rågmjöl och rödfärgspigment från Falu koppargruva är receptet.
- Det är fantastiskt att måla med den varma färgen, den sugs in i träet, säger Carina Kalmér.
En strykning brukar räcka, och färgen torkar snabbt, säger hon.
- Bjud in släkten och koka din egen rödfärg och måla era hus. Bjud på fika. Det blir ett minne för livet, säger Carina Kalmér.
<b>Ler och långhalm</b>
En bit bort på Stadsmuseets gård visade Per Zackrisson från småländska Aneby lermureri och timmermansarbete. Lerklining - vanlig lera som blandas med sand och bakas ihop med träspjälor och björkris, till en väggyta i en träram, är en urgammal metod från husbyggen på stenåldern.
- Jag håller utkik efter lera vid vägbyggen, säger Per Zackrisson.
En annan murningsmetod är mackelering med ler och långhalm som läggs fritt i en ram och klappas ihop från båda sidor.
- Man brukar tala om att ler och långhalm hänger ihop, det här är ett exempel, säger Per Zackrisson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!