Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Aldrig mer Irak"

LINKÖPING
Mitt under brinnande krig i Irak, ett krig som Sverige velat undvika, vill utrikesminister Anna Lindh (s) blicka framåt och ena ett splittrat EU i kampen mot massförstörelsevapen i världen och för ett återupprättande av FN.
- Det svåraste arbetet är att vinna freden. Vinna freden i den mening att bygga upp ett demokratiskt Irak, sa Anna Lindh som på lördagen talade i Linköping framför en banderoll med budskapet "No more war".

– Vi måste börja det politiska arbetet mot massförstörelsevapen. Aldrig mer Irak. Det tycker jag är det viktigaste vi har att samlas kring i framtiden, sa utrikesminister Anna Lindh när hon på lördagen talade i Linköping.
FOTO: JANNE FORSBY

– Vi måste börja det politiska arbetet mot massförstörelsevapen. Aldrig mer Irak. Det tycker jag är det viktigaste vi har att samlas kring i framtiden, sa utrikesminister Anna Lindh när hon på lördagen talade i Linköping. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-03-24 00:00
Sveriges linje har varit att gå FN-vägen, att avrusta Saddam Hussein, "en av världens värsta diktatorer" på fredlig väg, med hjälp av vapeninspektörerna.
- Vi beklagar den militära aktionen. Vi anser att det bryter mot folkrätten, sa Anna Lindh som menar att det bara är FN som kan besluta om militära ingripanden.
- Vi ville undvika kriget, men nu är kriget här.
- Vi måste se framåt och för civilbefolkningens skull hoppas att kriget blir så kortvarigt som möjligt, sa Anna Lindh (s) som på lördagen talade både vid arbetarekommunens årsmöte i Linköping och vid ett appellmöte på Lilla torget.
- Vi måste börja arbetet för att vinna freden, få slut på lidandet för civilbefolkningen och börja arbetet med att få en demokratisk regim i landet.

<b>"Skydda norra Irak"</b>
Anna Lindh var mycket tydlig om att Irak inte får bli ett amerikanskt protektorat, utan att det är FN som ska ansvara för att Irak får en demokratisk regering.
Hon anser också att de länder som varit med om att besluta om en militär aktion utanför FN:s ramar också ska vara ekonomiskt ansvariga för att bygga upp det som förstörts under kriget.
- Vi har också en viktig uppgift i dag att skydda de norra delarna av Irak där kurderna byggt upp ett självstyre, sa Anna Lindh som menar att EU och FN måste sätta press på Turkiet att avstå från militära handlingar i norra Irak.
Hon räknar med att Turkiets vilja att gå med i EU gör trycket från europeiska regeringar starkare.

<b>"Täta sprickorna inom EU"</b>
- Det är klart att vi är många som är besvikna över att se en så tydlig spricka mellan EU-länderna när det gäller Irak, sa Anna Lindh som tror att det är nödvändigt att lägga det bakom sig, att blicka framåt och bygga upp en gemensam utrikespolitik igen.
- Det behövs en stark europeisk röst.
För att täta sprickorna vill Lindh se en satsning på FN:s centrala roll, och kamp mot massförstörelsevapen i världen. Hon vill slippa se "fler Irak".
- Vi måste börja det politiska arbetet mot massförstörelsevapen. Aldrig mer Irak. Det tycker jag är det viktigaste vi har att samlas kring i framtiden.
Fredsnätet i Linköping passade på att lämna en lista till regeringen med krav på att vapenexporten ska stoppas. Men Anna Lindh menar att det är omöjligt, att Sverige är för beroende av andra länder för sitt eget försvar och säkerhet. Om vi inte vill mångdubbla satsningen på en svensk vapenindustri kan vi inte skydda vår egen säkerhet utan sådant samarbete, säger hon.
Samma eftermiddag, men skilt från appellmötet med Anna Lindh, demonstrerade ca 2 000 Linköpingsbor mot kriget i Irak, under paroller som "Stoppa kriget" och "Försvara folkrätten".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om