Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åklagare: Hela rätten inte jävig

Chefsåklagare Torsten Angervåg är kritisk till att rätten inte kontaktade parterna innan beslutet att ta om gängrättegången.

Kritisk. Chefsåklagare Torsten Angervåg menar att gängrättegången skulle ha kunnat avslutas utan den jävige nämndemannen.

Kritisk. Chefsåklagare Torsten Angervåg menar att gängrättegången skulle ha kunnat avslutas utan den jävige nämndemannen.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2015-02-20 10:00

– Vi ser ju självfallet allvarligt på att man måste ta om en sådan här stor och viktig rättegång, säger Torsten Angervåg.

När det gäller frågan om den nämndeman som har tagit kontakt med ett vittne så har han ingen annan uppfattning än man haft från rättens sida, nämligen att en nämndeman som agerar på det viset och inhämtar mer information än vad som visats i själva målet, är jävig och ska plockas bort.

Det Angervåg däremot vänder sig mot är det sätt som rätten har hanterat den fortsätta processen på.

I det aktuella fallet hade man haft huvudförhandlingen och påbörjat överläggningarna när det uppdagades vad som skett.

– I andra mål, där jäv har uppkommit, så har man alltid tagit en paus och i lugn och ro kontaktat de olika parterna, informerat om vad det är som har inträffat, och inhämtat deras syn på hur man ska se på den fortsatta handläggningen av ärendet.

Han menar att rätten borde ha ställt frågan till åklagare, försvarsadvokater och målsägarbiträde: Hur ser ni på förutsättningarna att fortsätta överläggning och döma i målet, med de nämndemän och den domare som är kvar?

– Bara för att en nämndeman är jävig blir inte de andra automatiskt jäviga. Den saken har också prövats i rättsfall tidigare, där man ansett att jävig ledamot inte smittat övriga rätten.

Det viktiga är att man lyfter upp frågan, och hör vad parterna säger, så när rätten dömer ska alla veta vad det är som har hänt, och varför. För skulle det komma fram efteråt, då smittar det, och då skulle det vara ett grovt rättegångsfel, säger Torsten Angervåg.

Han utesluter inte att man vid en diskussion hade hamnat i samma situation ändå, men menar man åtminstone borde ha övervägt att fortsätta med en nämndeman färre. Om man varit överens om att rätten kunnat fortsätta hade man kunnat avsluta rättegången och sluppit ta om den.

– Det här är inte en vanlig rättegång. Det har genomförts under svåra förhållanden, under mycket stark press för målsägaren och vittnen, och med mycket höga kostnader för bevakning. Då måste man också lägga det i vågskålen.

– Nu får vi gilla läget och göra det bästa av situationen, säger Torsten Angervåg som hoppas att målet snabbt sätts ut till ny förhandling och att inspelade förhör kan användas, efter modell i Södertäljemålet som också fick tas om på grund av jäv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om