NORRKÖPING
Så här säger Erik Alfredsson, vd på Alfredssons Transport, om det stödet:
– Det känns jättekul. Vi kämpar hela tiden för en hållbarare miljö och då känns det förstås väldigt bra, att Länsstyrelsen stöttar oss, när vi nu tänker gå över till en helt ny teknik. Det vill säga flytande biogas.
Vad har ni kört på tidigare?
– Sedan tre års tid körs hela fordonsflottan på HVO, fossilfri diesel och jag kan berätta att vi har arbetat aktivt med miljöfrågor sedan 2006. Nu tar företaget alltså nästa steg i sitt miljöarbete och köper in tre nya lastbilar som ska köras på flytande biogas. De kostar 500 000 kronor extra, så det känns förstås bra att få en del av merkostnaden i stöd från Länsstyrelsen.
– Och jag kan berätta att vi är bland de första i världen, som får såna här lastbilar, eftersom de inte börjat serieproduceras förrän nu.
Stödet från Länsstyrelsen heter "Klimatklivet" och det är regeringen som avsatt 6,5 miljarder kronor till och med år 2020, till lokala investeringar, som kan bidra till att minska utsläpp som påverkar klimatet. Länsstyrelsen skriver yttranden på ansökningarna från länet och Naturvårdsverket tar sedan beslut om stöd.
Flytande biogas kommer bland annat att produceras i Linköping av Tekniska verken, som även de har fått stöd från Klimatklivet för att uppföra en anläggning för flytande biogas.
– Att lägga om den tunga trafiken mot det fossilfria, är en viktig del i målet att minska utsläppen av växthusgas från fordonstrafiken med 70 procent till år 2030, säger Oskar Klingvall, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Östergötland.