Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

80-åring firades av

På fredagen firades 80-årsjubileum för Norrköpings krematorium med öppet hus och ett boksläpp om den intressanta historiken kring byggnaden: det var en lång process innan krematoriet kunde invigas 1938.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2018-11-05 08:32

Det är en välbekant byggnad som är omtyckt av många Norrköpingsbor: krematoriet som ligger invid Folkparken. Det märktes inte minst när det häromåret kom fram att det fanns planer att lägga ner Norrköpings krematorium för att istället skriva ett avtal med Linköping om att ta över även Norrköpings kremationer: detta beroende på att det krävs en kostsam ombyggnation av Norrköpings krematorium. Men beslutet har ändrats och nu ska ombyggnad ske: den klassiska byggnaden med dess verksamhet blir kvar.

Passande nog firar nu också Norrköpings krematorium 80 år – på fredagen hölls därför öppet hus med tal, musik och en föreläsning om hur krematoriet blev till 1938. Det är Karl-Magnus Peurell som håller i föreläsningen men nu också släpper en bok i ämnet.

Vad orsakade så stor debatt när krematoriet skulle byggas?

– Det var arkitekten Carl Bergsten som kom med det första förlaget där byggnaden var en pyramid. Det här vågade inte kyrkofullmäktige ens föra vidare utan ville att han kunde komma med ett nytt förslag, berättar Karl-Magnus Peurell som tillägger att detta kom till en omröstning som dock inte var enig.

Sagt och gjort: ett tredje förslag arbetades fram som inte heller föll i god jord.

– Det blev ett fjärde förslag där han arbetade tillsammans med stadsarkitekten Kurt von Schmalensee men när de väl var klara med detta dog Carl Bergsten och man var tillbaka på ruta ett. Det slutade med att von Schmalensee arbetade fram ett helt nytt förslag vilket var det som sedan byggdes, hela den här processen tog ju sammanlagt fem år så detta sista förslag togs snabbt utan sedvanlig demokratisk förankring, säger Karl-Magnus Peurell.

Så börjar jubiléet med att kyrkogårdschefen Anders Carlsson säger några ord innan kyrkoherde Thomas Wärfman tar till orda inför besökarna på plats.

– För människor i allmänhet är det här en byggnad som väcker starka känslor som sorg och avsked. Men det är ändå en omtyckt och viktig plats för så många människor, betonar Thomas Wärfman som fortsätter att konstatera att det visade sig under hotet om nedläggning.

– Det blev ett väldigt stort engagemang. Jag är stolt och glad över att denna vackra byggnad nu fyller 80 år och stolt och glad över beslutet att bygga om krematoriet så vi kan fortsätta i 80 år till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om