Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

60-tal elektriker strejkar i Norrköping

Ett 60-tal elektriker i Norrköping gick ut i strejk igår.
Detta efter att förhandlingarna spruckit mellan Svenska Elektrikerförbundet, SEF, och Energiföretagens Arbetsgivarorganisation, EFA.
Facket hävdar att kraftbolagen utnyttjar stormkatastrofen och försöker dumpa löner.

NORRKÖPING2005-02-01 06:00
Förhandlingarna berör kraftverksföretagen med 2000 anställda som distribuerar energi i hela landet. I Östergötland berörs ett 60-tal anställda i Norrköping på Elektro Sandberg AB.
Konflikten handlar om att SEF vill få in spärrar i kraftverksavtalet som hindrar lönedumpning. Avtalet ger löneskydd endast åt redan etablerade företag och skyddar inte lönen för utländska företag eller vid nyetablering. Bland annat har EFA gett ett polskt företag klartecken att bli medlem och arbeta i katastrofdrabbade Småland.
- Arbetsgivarna säger att det måste räcka med att följa minimilönen i avtalen. Men skillnaden mellan minimilön och verklig lön är så stor att det innebär en lönedumpning. Vi vill ha en kontrollmöjlighet, så att nya företag jobbar på samma villkor som svenska energiarbetare, säger Pontus Boström, på El-31:an Öst.
- Normalt sett blir inte utländska företag medlem i en svensk arbetsgivarorganisation, men energiarbetsgivarna har släppt in dem som medlemmar i sin organisation, och de omfattas då av avtalet. Men eftersom alla anställda kommer från andra länder har vi ingen möjlighet att övervaka att avtalet följs. Det blir bara en pappersprodukt.
Elektrikerkonflikten trädde ikraft igår morse och innebär att all nyproduktion på el-, värme- och gasanläggningar blockeras. Arbetsgivaren kan alltså omdirigera sin arbetskraft från nybyggen till annan typ av arbete, som service- och reparationsarbete.
- Gubbar eller tjejer ute i konflikt finns det inte så många ännu, men det blir en successiv upptrappning som kommer att ske, säger Pontus Boström.
I stridsåtgärderna görs dock undantag för det stormdrabbade områdena.
- Vi är inte ute efter att skada tredje man, vad vi är ute efter är att markera mot våra arbetsgivare att vi inte är nöjda med deras förhållningssätt till utländsk arbetskraft. Ska åtgärderna drabba någon så är det energiföretagen. Och dem ska det drabba ordentligt, säger Pontus Boström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om