Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

30 får dela på fem miljoner kronor

Teaterverksamhet och läxhjälp för ensamkommande, sommarläger, och fotboll i Klockaretorpet.

Styrgruppen. Eva-Britt Sjöberg (KD), Mona Olsson (V), Anna Sotkasiira Wik (M) och Lars Stjernkvist (S).

Styrgruppen. Eva-Britt Sjöberg (KD), Mona Olsson (V), Anna Sotkasiira Wik (M) och Lars Stjernkvist (S).

Foto: Joakim Blomqvist

NORRKÖPING2016-07-02 09:00

Nu är de första fem miljonerna, av totalt tio miljoner kronor, från kommunens integrationsfond – bildad av statliga pengar – fördelade till föreningar och organisationer.

Efter två välbesökta informationsmöten var det över 50 föreningar som ansökte om totalt 25 miljoner kronor, vilket är mer än vad som finns i fonden.

Styrgruppen för fonden, politiker från flera partier, med Lars Stjernkvist (S) som ordförande, valde att börja med att främst välja ut föreningar som har sommaraktiviteter som en del av sin verksamhet.

– Av de 50 är det drygt 30 som fått sina ansökningar beviljade, så här långt. Mycket av det är just sommaraktiviteter. Det kommer att bli en del läger, för barn, men också för familjer, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).

Just nu finns det cirka 500 barn och ungdomar i Norrköping som aldrig tidigare har firat sommar i Sverige, säger Lars Stjernkvist.

Den här sommaren blir det simskola, cykelträning, språkkaféer och en hel del aktiviteter för ensamkommande flyktingbarn, läxhjälp och mycket sport.

– Syftet med de här pengarna var att förstärka föreningarnas engagemang i integrationsarbetet. Ska man vara lite självkritisk borde vi långt tidigare ha använt den kraften och det engagemanget som finns i föreningslivet, säger Lars Stjernkvist.

– Tanken är att man ska komma närmare samhället, engageras, och få svenska kontakter, säger Eva-Britt Sjöberg.

– Mycket handlar om rekryteringsinsatser i områden till grupper som i dag inte nås av föreningslivet, säger Lars Stjernkvist.

När styrgruppen på fredagen presenterade hur pengarna fördelas, vid en pressträff i Vasaparken, var en av föreningarna som fått pengar där: den ideella föreningen Latino Teater i city som fått drygt 55 000 kronor till teaterverksamhet, dans och läxhjälp för ensamkommande.

– Vi har mycket att erbjuda, säger ordförande Maria-Paz Briones.

Latino Teater vill också fungera som en länk till andra föreningar. Många nyanlända har ingen erfarenhet av föreningsliv.

Den 6 augusti anordnar föreningen, för femte året, La Bamba i Vasaparken, med ungdomar som uppträder, och en stor fotbollsturnering.

Smedby AIS får 500 000 kronor för fotboll för nyanlända pojkar och flickor, Breviksstiftelsen får drygt en halv miljon för lägerverksamhet för ensamkommande, och Peking Fanz får 7 000 för transporter från asylboendet i Getå till IFK:s matcher på Östgötaporten. FF Jaguar får 20 000 till öppen fotbollsverksamhet i Klockaretorpet.

Next Step internationella förening får drygt 69 000 kronor till bland annat cykelkurser för asylsökande och föräldrastöd.

Statliga pengar

Norrköpings kommun har fått 109 miljoner kronor från staten för arbetet med att ta emot flyktingar.

Kommunfullmäktige beslutade att 10 miljoner skulle gå till civilsamhället och föreningslivet för olika insatser i flyktingsituationen.

Nu har de första fem miljonerna fördelats.

Föreningslivet ses som en väg in i samhället.

Assyriska IF får 110 000 kronor för fotboll i Hageby för nyanlända.

Friskis & Svettis får 400 000 kronor för styrke- och motionsträning för nyanlända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om