3-årig pojke från Valdemarsvik dog efter felbehandling
En cancersjuk 3-årig pojke från Valdemarsvik dog efter en felaktig behandling på Universitetsjukhuset i Linköping. Pojken fick en alldeles för hög dos cellgift och inget efterdropp.- Det är två avvikelser som inte borde ha kunnat inträffa. Dosen ska kontrollberäknas, men systemet har inte fungerat, säger chefläkare Christer Andersson.
- Han skulle stamcellsoperas och innan en sådan operation så genomgår patienten en cellgiftsbehandling, säger Andersson.
Under fem dagar fick 3-åringen en behandling som bestod av tre olika cellgifter. Beroende på cancerform kombineras olika cellgifter utifrån vad de ska slå på. Mängden cellgift ska anpassas utifrån kroppsvikt och njurvärde.
- Där har det gjorts en felberäkning. Det har använts ett felaktigt njurvärde vilket borde ha uppdagats vid kontroller, säger Andersson.
Reagerade inte
Under behandlingen mådde 3-åringen mycket dåligt, men det är vanligt i samband med cellgiftsbehandling och personalen reagerade därför inte.
Två dagar efter behandlingen blev 3-åringen akut dålig och hans liv gick inte att rädda. Först vid diskussioner efter hans död framgick det att han fått en för hög dos cellgift. Det visade sig också att han inte fått den vätska via dropp som ska följa på en cellgiftsbehandling.
- Det är två av varandra oberoende avvikelser som inte kan härledas till en person, det visar på att det måste vara något fel i systemet. För det borde inte ha kunnat ske, säger Andersson.
Lex Maria
Någon ska kontrollräkna dosen av cellgift, men så har inte skett i det här fallet. Och varför efterdroppet uteblivit finns det ännu ingen förklaring till. Ärendet är anmält till socialstyrelsen enligt Lex Maria.
Föräldrarna har trots att det har gått åtta veckor inte fått träffa någon av de läkare som behandlade deras son.
- Sedan en vecka tillbaka har vi börjat planera ett möte, men det har fått vänta i omtanke om båda parter.
Personalen har efter det inträffade mått mycket dåligt och fått samma hjälp och stöd som erbjudits 3-åringens föräldrar.
- Personalen känner stor skuld och sorg inför det som hän. Jag kan inte med ord beskriva hur ledsna de är, säger Christer Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!