Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

250 arbetslösa får extratjänster

250 långtidsarbetslösa och nyanlända ska få extratjänster inom skola och äldreomsorg i kommunen. Det finansieras med statliga medel.

Pressträff. Eva-Britt Sjöberg (KD), Reidar Svedahl (L), Inger Schröder, arbetsförmedlingen, Lars Stjernkvist (S), Karin Jonsson (C) och Pernilla Thott Ljung, förvaltningschef.

Pressträff. Eva-Britt Sjöberg (KD), Reidar Svedahl (L), Inger Schröder, arbetsförmedlingen, Lars Stjernkvist (S), Karin Jonsson (C) och Pernilla Thott Ljung, förvaltningschef.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2017-01-10 10:00

I höstas antog kommunfullmäktige en strategi för att få ned arbetslösheten i Norrköping. Fler utbildningsplatser och att stärka kommunens arbetsmarknadspolitiska insatser ingår i den strategin.

På måndagen presenterade den styrande Kvartetten ett förslag som enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) innebär en kraftig förstärkning av just de senare.

Utöver de 400 personer som i dag finns i arbetsmarknadspolitiska åtgärder i kommunen ska 250 personer nu i år få extratjänster, tidsbegränsade anställningar på ett år, inom offentlig sektor, främst vård och skola, med avtalsmässiga villkor, helt bekostat med statliga pengar.

De som kommer ifråga för tjänsterna är långtidsarbetslösa och nyanlända. Till skillnad mot Fas 3 är det ”riktiga” jobb, framtagna i samarbete med kommunens förvaltningar.

– Man får chansen att kvalificera sig för fortsatt anställning i kommunen, meritera sig för gå vidare till andra jobb eller bli motiverad att söka en utbildning, säger Lars Stjernkvist.

Reidar Svedahl (L) talar om både en mänsklig vinst, och en ekonomisk vinst för kommunen.

En annan åtgärd i kommunen, arbetsdelning, har gett 62 personer fasta anställningar, enklare jobb, servicetjänster, inom vård och skola. Och vid upphandling är ett av kommunens krav att man tar emot praktikanter.

Efter draghjälpen från statens sida finns det utrymme för kommunen att satsa på fler åtgärder, som trygghetsskapande insatser, på spårvagnar, och städning av gator, antyder Stjernkvist.

Bakgrunden till strategin för att få ned arbetslösheten är att arbetstillfällena visserligen ökat de senaste 15 åren, inom till exempel vård och omsorg, handel och byggverksamhet, men samtidigt är det en arbetsmarknadmed nya krav.

– I grunden en stark utveckling på arbetsmarknaden, men det som gör att vi från kommunens sida måste fundera på att förstärka våra insatser, det är dels att kraven på fortbildning ökar, men också att vi parallellt med det här har en kraftig ökning av arbetskraften, inte minst på grund av invandringen under de senaste åren, säger Lars Stjernkvist.

Många står långt från arbetsmarknaden och har inte utbildning för de nya jobben.

Inger Schröder, chef för arbetsförmedlingen, betonar vikten av gymnasieutbildning. Bristyrken de närmaste åren är förskollärare, lärare, byggyrken, ingenjörer, it-yrken, bilmekaniker, bussförare, kockar och undersköterskor.

Fakta

Regeringen avsätter statliga medel till tidsbegränsade extratjänster i offentlig sektor i landets kommuner.

I Norrköping är ett tiotal tjänster i gång. Nu är förslaget från Kvartetten en volymökning under 2017, med 250 extratjänster inom främst vård och skola, jobb som annars inte skulle utföras.

Förslaget kostar staten cirka 100 miljoner kronor.

De som är aktuella är långtidsarbetslösa och nyanlända. Rekryteringen ska påbörjas snarast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om