Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

25 år med Malwa firades med dans

Dansföreningen Malwa firar i år 25-årsjubileum och detta högtidlighölls med en välbesökt dansföreställning på Hagebyhus på söndagen.

Virvlande dans och färgglada kläder, det bjöds publiken på i Hagebyhus på söndagen när dansföreningen Malwa firade 25-årsjubileum.

Virvlande dans och färgglada kläder, det bjöds publiken på i Hagebyhus på söndagen när dansföreningen Malwa firade 25-årsjubileum.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2014-03-24 08:25

1989 var alltså året då internationella barndansgruppen Malwa startades, till en början hade man fokus på folkdans från Polen men med tiden har det blandats upp med dans från bland annat Ryssland och Irland, något som det också gavs prov på under föreställningen på söndagen. Det bjöds på virvlande danser i fantastiska, färgglada kläder, kläder som i vissa fall syddes upp vid föreningens start.

Konferencieren för kvällen, Monika Lejman har varit med sedan 1989 då hon var nio år gammal, nu ser hon sig som gästkoreograf, boende i Stockholm som hon är. För henne har dansen betytt mycket, hon har nämligen fortsatt i dessa spår.

I 25 år till

– Jag har startat dansskola i Stockholm och är zumba education specialist, berättar Monika som alltså tillbringade många år i Malwa, nu hoppas hon att föreningen ska finnas i 25 år till.

– Men då behövs mer medlemmar, alla är välkomna till Malwa oberoende av ålder, kön eller ursprung, betonar Monika Lejman som också hoppas att några killar skulle kunna vara intresserade, för närvarande är det bara tjejer i gruppen.

Flera nationaliteter

För den förening som skulle ägna sig åt polsk kultur och folkdans blev det alltså efter starten snart tydligt att nationaliteten inte spelade någon roll, barn från bland annat Sverige, Chile och Iran gick med i gruppen. För närvarande är åldersspannet i Malwa från 7 till 23 år.

– Det här med dans är viktigt eftersom ungdomar behöver något vettigt att göra. Det blir en speciell samvaro med dans, man agerar i grupp och rör sig, många kan hitta självförtroendet i dans och det behövs idag, säger Monika Lejman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om