Vid Händelöverket finns en stor ackumulatortank. Väldigt stor. Den är 47 meter hög och är fylld med 36 000 kubikmeter vatten – grönfärgat vatten. På onsdagen förklarar några medarbetare på Eon vad som ska hända med tanken och vattnet.
– Den här tanken är byggd på 1980-talet och används för att jämna ut topparna på uttaget av fjärrvärme kan man säga. Det ligger som ett gummiband mellan produktion och distribution och har kapacitet för att stå för tre dygns fjärrvärme, berättar Eons Mattias Redeborn, produktionschef för Händelöverket som tillägger att vattnet i tanken i vanliga fall håller 100 grader.
– Vattnet är grönfärgat med det ofarliga ämnet pyranin – samma som finns i gröna godisgrodor – för att gå att skilja från dricksvatten. Om det blir en läcka ser man direkt om det är vatten eller fjärrvärme. Det gröna vattnet är inget kunden märker, det värmer upp dricksvattnet i värmeväxlar.
Men nu har tanken varit tagen ur drift i två veckor.
– Vi behöver göra åtgärder på den. Vi ser korrosion och godsförtunningar, framförallt i toppen så den ska vi byta. Men sedan finns det även ett innandöme med bland annat processutrustning för att hantera temperaturen så vi ska byta ut det också, förklarar Mattias Redeborn som tillägger att man gör arbetet på sommaren när det är varmt för att undvika att kunden drabbas om det händer något.
Orsaken till att tanken nu inte är i drift är att den står och svalnar. Den ska nämligen tömmas innan arbetena kan ta vid. Det betyder att 36 000 grönfärgat vatten, motsvarande 140 000 välfulla badkar, måste ta vägen någonstans.
– Det finns bara en väg och det är via avloppet. Det kommer att tömmas via en ledning som går under mark, och i ett dike ut i hamnen, i Bråviken. Vi planerar att börja på tisdag och kommer att tömma ungefär 1 000 kubikmeter om dagen under en dryg månad, säger Mattias Redeborn.
– Det viktigaste för miljön är inte den gröna färgen utan snarare temperaturen. Vi får inte släppa ut varmare vatten än 45 grader för att inte störa djur- och växtliv. Nu håller den alltså på att svalna.
Det gröna nyansen kan naturligtvis få många att reagera beroende på hur det här kommer att märkas i vattnet.
– Vi är ju måna om att allmänheten ska veta att det kan dyka upp grönt vatten i Bråviken. Men vi har inte tömt ackumulatorn i modern tid så det är lite oklart hur det kommer att märkas. Jag tror det beror lite på väderförhållandena om det kommer att synas men är det vindstilla gissar jag att det kommer att synas i hamnen åtminstone, tippar Mattias Redeborn.
– Länsstyrelsen, Räddningstjänsten, SOS-Alarm, Nodra och Lindö villaägarförening är informerade så de vet att det kan komma samtal om det här.
Under själva arbetet kommer sammanlagt ett hundratal man från 21 olika entreprenörer vara involverade.
– Det nya taket byggs just nu här utanför och kommer att väga 100 ton. Det är ett gigantiskt projekt med jättelika byggställningar och vi räknar med att vara klara tills i oktober, berättar Daniel Lundahl, delprojektledare som tillägger att projektet kommer att kosta någonstans runt 35 miljoner kronor.
Peter Arnoldson, säkerhet och arbetsmiljö förklarar att säkerheten är prioriterad.
– Vi hade ju hissolyckan i Stockholm så vi har gjort extra bedömningar med tredjepartskontroller när det gäller byggställningar, hissar och sådant. Det är ytterst viktigt att det är säkert, säger han.