Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

135 anmäler arbetsskada

NORRKÖPING
135 personer från Sjöfartsverket, Kriminalvårdsstyrelsen och Skattemyndigheten har anmält arbetsskada på grund av sjukt hus.
Utsikterna att få arbetsskadan godkänd är ytterst små.

Norrköping2002-01-12 00:00
Försäkringskassan prövar mycket få fall.
Först 1997 infördes begreppet sjuka hus i Arbetsmarknadsverkets statistik över arbetsskador.
I genomsnitt har det sedan registrerats 500 anmälningar om året.
Försäkringskassorna runt om i landet har hittills endast prövat 29 fall. Endast fem av dessa har godkänts.
Från Sjöfartsverket kommer omkring 80 arbetsskadeanmälningar, från Kriminalvårdsstyrelsen knappt 40 och cirka 15 från skattemyndigheten.
Anmälan går till Försäkringskassan. En kopia skickas för registrering till arbetsmiljöinspektionen.
- Det är första gången vi i Östergötland drabbats i så stor omfattning, säger arbetsmiljöinspektör Ulla Sernelius i Linköping. Tidigare har vi haft några få begränsade skador orsakade av mögel i delar av något hus. Här har ett helt stort hus drabbats.

<b>Inte direkt aktivt</b>
- För vår del arbetar vi just nu inte direkt aktivt med ärendet. Nästa fas för vår del blir då de anställda flyttar tillbaka. Vi hoppas förstås på en lyckad sanering och att det blir en mycket bra arbetsmiljö.
Krimininalvårdsstyrelsen har flyttat till nya lokaler i Ametisten, det är amu:s tidigare lokaler vid Gamla Övägen.
Av 90 personer som tidigare var evakuerade, arbetade hemifrån eller fått flytta till andra av Kriminalvårdsstyrelsens lokaler än de i den mögelskadade fastigheten Presidenten har alla utom tre kunnat återvända till arbetet i de nya lokalerna.

<b>Slutet av januari</b>
Sjöfartsverket har ännu inte flyttat ut alla verksamheter till nya lokaler. Flyttningen fullbordas i slutet av januari. På Sjöfartsverket har man ännu ingen uppfattning om hur många som kunnat återgå till arbete. Personal som redan flyttat mår dock bättre i nya lokaler.
Skattemyndigheten stannar kvar och flyttar hela tiden till delar av huset som är färdigsanerade.
Omkring 620 personer arbetade i Presidenten.
- Beslutet att tömma huset fattades i total enighet mellan arbetsgivare, fack och arbetsmiljöinspektion, säger Sernelius. Då det rör sig om mycket stor sanering var det den bästa lösningen. Personalen mådde inte bra av att cirkulera runt till färdigsanerade rum. För dem som tvingades arbeta hemifrån blev det en bristande arbetsmiljö. Socialt behöver man träffa sina arbetskamrater ibland.

<b>Slutet av året</b>
Saneringen beräknas klar i slutet av detta år.
Anmälan om arbetsskada lämnas till det lokala kontoret. Handläggaren utreder och föredrar ärendet i socialförsäkringsnämnden som är politiskt sammansatt.
Försäkringskassans beslut kan överklagas till länsrätten inom två månader.
- I Östergötland har vi omkring 500 överklaganden per år, säger Försäkringskassans jurist Arne Johansson. Ungefär 300 av dem gäller arbetsskada. Oftast företräds vid arbetsskador den drabbade av sitt fackförbund.

<b>Psykosociala skador</b>
Vanligast är fysiska skador orsakade av tunga lyft eller ensidigt arbete med ständigt återkommande rörelser.
En ökning märks av psykosociala skador, dock i ringa omfattning. Sjukahusskador har aldrig förekommit i länet.
En orsak till att sjuka hus inte förekommer i statistiken kan vara att skadan göms under andra diagnoser som hud- och slemhinnebesvär.
Länsrättens beslut kan överklagas till kammarrätten av båda parter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om