Enligt det preliminära valresultatet i Östergötland tappar Socialdemokraterna och Miljöpartiet rejält.

S som haft 37 mandat den senaste fyraårsperioden får nu endast 31 och MP går från sju till fyra.

–  Det är ju uppenbart att vi backar. Vi gjorde ett väldigt bra val för fyra år sedan, mycket tack vare att Vrinnevilistan tackade för sig då och att vi vann tillbaka en del mandat som vi hade tappat dit. Sen tror jag tror att den nationella trenden, att vi sjunkit, också påverkar oss regionalt. Ska jag se två plus så är det att vi gör ett lite bättre resultat i regionen än nationellt och att vi med ganska god marginal fortfarande är det största partiet, säger Kaisa Karro (S).

Artikelbild

| Marie Morell är förhållandevis nöjd med Moderaternas resultat i valet till landstingsfullmäktige.

Samtidigt ökar Centerpartiet med två mandat, medan Liberalerna står kvar på samma som tidigare.

Totalt sett är det dock ett tydligt tapp för den konstellation – S, MP, C och L – som styrt den senaste mandatperioden och om det preliminära valresultatet står sig kommer de inte längre ha majoritet i landstingsfullmäktige.

– Nej, så är det, men vi fyra är ändå de partier är som har störst möjlighet att ändå bilda majoritet. Den gamla Alliansen får inte ihop det och det gamla rödgröna blocket får inte heller ihop det. Just nu får ingen de där 51 mandaten man behöver. Vi Socialdemokrater har sagt att vi är beredda att ta ansvar. Vi är beredda att samtala med alla partier förutom Sverigedemokraterna om framtida majoriteter. Vi ser gärna att vi fortsätter samtala blocköverskridande, säger Karro.

Moderaterna å sin sida stannar på samma antal mandat som tidigare, nämligen 23. Ett resultat Marie Morell (M) är hyfsat nöjd med.

–  När man tittade på opinionsundersökningarna för någon vecka sedan så såg det betydligt dystrare ut, så det är jättekul att vi kan hålla samma nivå somförra mandatperioden, säger hon.

Och hur ser du resultatet totalt sett i landstingsvalet?

– Det är lite öppet läge kan man sammanfatta det som. Vi får väl se vad det kan leda till, men den nuvarande konstellationen har inte majoritet längre, så den fördelen finns inte längre, säger Morell som nu kommer att föra diskussioner med övriga partier i hopp om att få till ett maktskifte:

– Allianspartierna är de vi vill sammarbeta med i första hand. Det är det jag har sagt hela tiden. Det är väl ganska naturligt att pröva där.

I övrigt kan noteras att Sverigedemokraterna ökar med tre mandat och Kristdemokraterna och Vänsterpartiet med två var.