Bryggan gungar betänkligt när 20 barn trängs längst ut för att få på sig flytvästar.

- Skriv upp er i turordning på lappen så att alla som vill får åka på tuben, säger kolloledaren Markus Rosenkvist, innan han slänger i en av flickorna i vattnet - med kläderna på. Flickan skrattar och kravlar sig upp på bryggans kant.

- Alla barnen genomgår ett simtest i början av kollovistelsen eftersom mycket av tiden spenderas i eller kring havet, förklarar Sophie Battel som är föreståndare för Österviks barnkoloni sedan sex år tillbaka.

Artikelbild

- Ett av våra mål är att ungdomarna ska bli vattenvana. Nästan alla kan simma när de kommer hit, men många har bara badat i korallblått simbassängvatten. Här får de genom olika vattenaktiviteter lära sig att uppskatta känslan av frihet som havet ger, säger hon.

Avkopplande
För Mohammed Suleiman är det andra sommaren han tillbringar på kollot.

- Jag har längtat hit hela vintern. Det bästa är att vi kan bada så mycket vi vill och åka tub - det är jätteroligt, säger han.

Av alla de aktiviteter som kollot erbjuder är tuben - där barnen får åka på en rund ring efter en motorbåt - en av de mest uppskattade.

Artikelbild

För många av ungdomarna är kollot också ett sätt att koppla av.

- Att vara här är som en paus för hjärnan. Det är skönt att vara borta från tv, telefon och internet. Sedan gillar jag rutinerna som finns här, det är en skön omväxling, säger Rebecca Lindén som varit på kollot de fem senaste somrarna.

Artikelbild

Tv- och internetförbud
Sophia Battel berättar att barnen får lämna in sin telefon när de kommer till kollot - dels för att den inte ska bli förstörd när de badar, men också för att barnen ska få en chans att koppla bort vardagen och hitta ett lugn.

- Det är så lätt att de fastnar med sms eller i något spel. Här vill vi att de ska vara närvarande i nuet. Vi har också tv- och internetförbud. Om det inte regnar - då kollar vi på någon film, och som ikväll när det är fotbollsmatch tjuvkikar vi lite, säger Sophia Battel och rufsar om håret på Pontus Lindström som nickar instämmande.

Artikelbild

- Det är vilsamt utan tv och mobil. Jag läser mycket serietidningar när jag är här istället, säger han.