krönika Den överviktige passageraren försöker sätta sig på flygplansstolen bredvid mig. Det går sådär. Mannen är höggradigt berusad och efter några fruktlösa försök att koordinera rörelserna ger han upp och låter tyngdkraften göra jobbet. Resultatet blir en rejäl duns i flygstolen när han faller baklänges ned i sätet och en kraftig armbåge rätt in i mina revben. Det blir upptakten till en upprepad och ovälkommen närkontakt under flygresans gång. När inte armbågen körs in i min revbenskorg landar den äldre mannens huvud på min axel när han då och då nickar till och försvinner in i sin alkoholdimma. Vid ett tillfälle, när jag försöker parera ännu en attack, blir mannen irriterad och uttrycker sitt missnöje genom att räcka ut tungan åt mig, inte helt olikt en trilskande femåring som inte får sin vilja igenom.

Vi sitter hopträngda på ett Ryanair-plan och det är långt ifrån första gången jag råkar ut för packade passagerare på just det här lågprisbolagets flygresor. Det är av den anledningen jag alltid försöker välja ett annat flygbolag men den här gången passade inte flygtiderna och biljettpriset blev för högt. Jag vet inte om mina skräckupplevelser med fulla och aggressiva flygpassagerare beror på ren otur eller om Ryan lockar till sig ovanligt många personer med alkoholproblem.

Efter en googling på nätet lutar det åt det sistnämnda. Förra året föreslog nämligen just Ryanair att ingen alkohol skulle serveras på flygplatser innan klockan 10.00 på grund av fylleriet i luften. Ryanair har också förbjudit resenärer att konsumera sin inköpta taxfreesprit under flygresan. På bolagets flygningar från Glasgow och Manchester till Alicante och Ibiza får passagerarna numera inte ta med sig någon form av alkohol alls ombord. Så sent som i mars i år utbröt ett handgemäng mellan två berusade män på ett Ryanairplan. Den ene mannen fick enligt uppgift ”sin näsa avbiten” under slagsmålet. De båda männen greps av spansk polis när planet landat på Teneriffa. I februari i år tvingades ett annat Ryanairplan med destination Malaga att nödlanda i Madrid efter att ett slagsmål brutit ut mellan två berusade passagerare.

Men problemet är naturligtvis inte begränsat till Ryanair.

Antalet passagerare som varit så berusade att de utgjort en säkerhetsrisk har ökat med 50 procent på ett år enligt en undersökning som brittiska BBC genomförde förra året.

I en annan undersökning bland flyganställda svarade varannan att de upplevt störande beteenden från fulla passagerare och var femte att de blivit fysiskt attackerade av berusade flygresenärer.

En viktig orsak till problemen är att flygplatser kan servera alkohol när som helst på dygnet utan de begränsningar som krogar måste finna sig i. Ryanairs förslag om begränsningar av alkoholservering är därför välkommet men fler åtgärder måste till. Besättningen måste neka uppenbart berusade passagerare ytterligare alkoholinköp under flygresan, (min medpassagerare drack fyra flaskor vin under fyratimmarsflygningen), och fulla resenärer borde överhuvudtaget inte få gå ombord på sina plan. Säkerhetspersonal bör kunna genomföra alkoholtester på flygplatser för att verifiera att vissa resenärer är så pass berusade att de utgör en säkerhetsrisk. Vanliga passagerare måste kunna resa ifred utan att bli trakasserade av fulla medresenärer. Man kan alltid lämna en krog om man vill slippa ovälkommet sällskap. Den möjligheten finns inte om man sitter fastspänd i ett flygplan på tiotusen meters höjd.

Min medpassagerare försökte resa sig upp från flygstolen när vi landat men lyckades inte. Han var nu så pass berusad att han bad mig om hjälp att hitta spännet på säkerhetsbältet.

Själv kommer jag garanterat att välja ett annat bolag nästa gång jag flyger.