Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt fler äldre i behov av stöd

Allt fler äldre är i behov av äldreförsörjningsstöd. Sedan 2010 har antalet mer än fördubblats i Östergötland.




Antalet pensionärer i Östergötland som är beroende av försörjningstöd har mer än fördubblats sedan 2010.

Antalet pensionärer i Östergötland som är beroende av försörjningstöd har mer än fördubblats sedan 2010.

Foto: Henrik Montgomery/TT

EKONOMI2019-08-13 11:23

Antalet fattigpensionärer som är beroende av äldreförsörjningsstöd blir allt fler.

I hela landet handlar det om närmare 25 000 personer som inte har en inkomst som når upp till en skälig levnadsnivå och därför behöver extra stöd.

– Den ekonomiska situationen är såklart ansträngd. Det finns en anledning att man blir beviljad äldreförsörjningsstöd varje månad. Det är med små marginaler man lever, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten till Ekot.

Pensionsmyndighetens siffror från juni månad visar att allra flest pensionärer med äldreförsörjningsstöd finns i Stockholms län, 7 230, följt av Skåne, 4 421, Västra Götaland, 4 194, och sedan Östergötland, 1 352.

I Östergötland har antalet mer än fördubblats sedan 2010.

Då var det 668 personer i snitt som hade äldreförsörjningsstöd.

Äldreförsörjningsstöd är ett stöd för pensionärer som har låg eller ingen pension. Det handlar framför allt om personer som kommit till Sverige sent i livet och inte har bott i landet i de 40 år som krävs för en full garantipension och därför saknar en inkomst på en skälig levnadsnivå. Som skälig levnadsnivå räknas 5 700 kronor per månad efter att boendet är betalt.

I snitt låg stödet på 3 600 kronor per person i månaden under 2019.

Ökningen beror dels på att anhöriginvandrare födda 1938 och senare inte längre automatiskt får en hel garantipension efter tio år i Sverige, men också på att vi lever längre, rapporterar Ekot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om