Det säger Michelle Miller som är samordnare i Backup/Pangea.

Under lördagen ägde den så kallade Tillsammansdagen rum i Vasaparken. Norrköpings fritidsgårdar, tillsammans med många andra föreningar kickade då igång sommarlovet med en dag tillsammans.

– Det är roligt för det är många olika företag, aktörer och föreningar som hjälps åt den här dagen. Det är ett sätt för alla att mötas och skapa en stor gemenskap, säger Michelle Miller.

Artikelbild

Populär polis. Det blev Mattias Magnestrand som under Tillsammansdagen fick svara på många frågor om sitt yrke.

Därefter kommer det att bli ett fullspäckat program med gratisaktiviteter för barn och ungdomar hela sommaren. Tanken: Att alla barn, även de som inte har råd, ska få göra roliga saker.

– Alla barn har inte råd att gå på tivoli, säger Miro Hristov, fritidssamordnare för Norrköpings fritidsgårdar.

Förutom de olika aktiviteterna som gick att utföra i Vasaparken under lördagen var det även ett marknadsföringstillfälle för övriga aktiviteter som äger rum hela sommaren runt om i kommunen.

Norrköpings fritidsgårdar har till exempel ett reseprogram för tonåringar. Varje vecka med nya resemål som till exempel Liseberg, Gröna Lund, Skara sommarland, Boda Borg och Sörsjöns äventyrspark.

Artikelbild

Gosedjur i Vasaparken. Tioåroga Lea Reidrommel (i rosa tröja) med lillasyster Viola besökte Tillsammansdagen för första gången.

– Det gäller att anmäla sig i tid även om det är lotten som avgör vem som får åka, säger fritidsledare på plats i Vasaparken.

Annat som kan göras är Coderdojo Camp, ett läger som passar den dator- och teknikintresserade, som kommer äga rum i fem dagar. Det finns även möjligheter att prova på en mängd olika kulturaktiviteter, till exempel Film Camp för den filmintresserade och Stage Camp för den som gillar dans, musik och att stå på scen.

Artikelbild

Navestad mot våld. Killarna Misha och Elvir från Frinavets fritidsgård hoppades sälja mycket popcorn (när elen kom igång) för att finansiera sin kommande resa till Indien i december.

Ett annat roligt inslag i Vasaparken är barnens egen musikfestival "Vasavalla" som äger rum samtidigt som Bråvallafestivalen.

– Vasavalla är nytt för i år, för den mindre generationen. Dragplåster blir Bolibompastjärnorna Drill och Drull, säger Stage Camp.

Artikelbild

Full fart. Elvaåriga Chili Karlsson från Skateboard Norrköping som i vanliga fall håller till i skatehallen.

Tanken med Tillsammansdagen är också att värna om tryggheten i staden. Bland annat polisen och brandkåren fanns på plats i Vasaparken. Och många barn passade på att prata med poliserna.

– Det här är det bästa sättet att jobba brottsförebyggande, barnen som är den framtida generationen får träffa oss poliser när det är lugnt och ingenting har hänt, säger Mattias Magnestrand från Områdespolisen som skyndar sig att sätta på sig polismössan när kameran kommer fram.