När vi träffas har det gått ett dygn sedan hennes hoverboard, som stod på laddning i hallen hemma hos mormor, exploderade med flera smällar och började brinna. Batterisyra stänkte på väggarna och Elina satt som förstenad med hunden Sigge tätt intill sig i soffan i vardagsrummet.

– Sigge hade tårar i ögonen, berättar hon.

Utgången var blockerad av den brinnande hoverboarden och tjock rök fyllde snabbt hela huset. På andra sidan balansbrädan stod moster Emma och försökte lugna Elina.

Artikelbild

| Resterna av hoverboarden ligger på grusgången. Elina och Emma Eriksson liksom Per Bergling är tacksamma att branden inte slutade värre.

– Men jag kunde inte ta mig fram till henne. Jag hade inte heller en tanke på att jag borde dra ut kontakten utan började skrika på Pelle som var på övervåningen.

Per Bergling hade också hört smällarna och rusade nedför trappan och lyckades få ut hoverboarden på altanen. Brännmärket i brädorna är stort som en tallrik och sotsvart.

Emma Eriksson var vid det här laget panikslagen.

– Jag stod bara och skrek att den måste bort därifrån innan hela huset skulle börja brinna.

Artikelbild

| Det var flera explosioner på rad innan hoverboarden började brinna. Halva brädan är helt utbränd.

Per Bergling kastade maskinen på gruset utanför huset och försökte sedan släcka med vatten.

– Men det gick inte, det hjälpte först när vi tog fram pulversläckaren.

Artikelbild

| Morfarsmorfarsmors chiffonjé räddade räddade huset från att ta eld tror Elina Eriksson. Den stod närmast annars hade det börjat brinna i väggen.

Först senare upptäckte han att vänsterfoten brännskadats.

– De har plåstrat om mig på sjukhuset, jag har en stor blåsa under hälen. Men det är en lättnad att det inte slutade värre än så här. Nu ligger de brända resterna av hoverboarden på grusgången. Det är brännmärken på hallgolvet och luktar fortfarande brandrök i huset trots att det städats och vädrats hela dagen.

Artikelbild

| Det gick inte att släcka den elektrisk balansbrädan med vatten. Familjen hade en pulversläckare som kvävde elden.

Elina fick hoverboarden i födelsedagspresent av moster Emma för två år sedan.

– Jag körde den senast i slutet av förra sommarlovet. Men jag har inte tyckt det var så roligt så det är typ sju gånger som jag använt den.

När Evelina tog fram hoverboarden i lördags visade den att det fanns ström. Men när Evelina kom tillbaka en stund senare var batteriet urladdat. Det var då de satte den på laddning i hallen.

– Den var inte fulladdad för vi vet att man inte får ladda dem för länge, säger Emma Eriksson.

– Jag har ju hört om bränderna och tänkt att det nog var så att de då laddats för länge. Jag var också noga med att köpa en dyrare som jag trodde bättre, det stod att det var Samsung-batterier och det tyckte jag lät bra. Men nu vet jag inte.

Hur mår du nu?

– Det känns lite konstigt. Tänk om inte Pelle varit hemma och tänk om Emma hade gått ut med Sigge eller så, då hade jag varit själv hemma, säger Elina.

Familjen har inte kvar originalförpackningen till hoverboarden och kan därför inte se vilket företag som tillverkat den.