Han ska även betala ett skadestånd på 15 000 kronor till sin tidigare sambo och 47 000 kronor i rättegångskostnader. Mannen och kvinnan har levt tillsammans, och i början av 2000-talet drabbades hon av en sjukdom. Mannen har sedan dess vårdat kvinnan i hemmet, samt att hon haft personliga assistenter.

Enligt domen försämrades förhållandet och de händelser som mannen nu döms för inträffade under 2017. Enligt domen fälls han för att ha slagit henne i ansiktet, dragit henne i håret och tagit ett kraftigt tag om hennes käke. Han har även sagt att han ska slå ihjäl henne. Det var de personliga assistenterna som slog larm när de hittade blåmärken på kvinnan, samt hörde mannen uttala hotet.

Tingsrätten skriver i domen att den brottslighet som mannen gjort sig skyldig till har riktats mot en närstående som hon på grund av sitt fysiska tillstånd haft svårt att freda sig mot. Rätten anser att den lämpligaste påföljden är villkorlig dom med samhällstjänst. Om fängelse utdömts hade det bestämts till två månader. Mannen nekar till brott.