Ett hundratal personer hade samlats i Hörsalsparken för att se Jimmie Åkesson. Kön för att fota sig med partiledaren var lång, men så värst mycket frågor hade han inte fått.

– Jag har bara fått en fråga än så länge och den gällde skuldsanering och det har ju inte så mycket med EU att göra, sa han.

Norrköping är en av 37 orter som Jimmie Åkesson den här veckan besöker. Viktigaste frågan för partiet att driva i EU är att "återbörda makten från Bryssel till de enskilda medlemsstaterna", sa han.

Artikelbild

| Jimmie Åkesson (SD) vill förändra EU inifrån istället för att driva utträdesfrågan, sa han.

– Vi är det parti som har den mest kritiska hållningen gentemot EU. Varför EU ska bestämma sådana saker som jaktpolitik och att vi inte får ha inre gränskontroller, det begriper jag inte.

Partiet har tidigare drivit frågan om ett EU-utträde, men det har de nu släppt:

– Vi vill förändra EU inifrån istället.

I måndags avslöjades att Sverigedemokraternas toppnamn inför EU-valet, Peter Lundgren, tagit en kollega på brösten. EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) ska ha spelat in ett samtal mellan sig själv och kvinnan, en inspelning Expressen tagit del av. Kort därefter meddelade Sverigedemokraterna att Kristina Winberg stryks från EU-listan och stängs av från sitt medlemskap i partiet.

Artikelbild

Hur påverkar detta valkampanjen?

– Att jag får prata om det här istället för politiken. Själva syftet med att det kommer fram så här nära valet är att sabotera. För mig är det utrett. Winberg har inte varit nöjd med partiet och tydligen inte velat vara en del av det och vi valde att plocka bort henne. Jag tror inte att det är någon slump att hon släpper den här inspelningen nu, sa Jimmie Åkesson.

Artikelbild

Fotnot: Kristina Winberg har till Expressen uppgett att hon inte skickat det bandade materialet till medier och skriver på sin Facebooksida att hon fick sin mobil stulen för ett år sedan. Under tisdagseftermiddagen uppgav Sveriges radio att en polisanmälan om sexuellt ofredande inkommit mot Peter Lundgren.