Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson gästade Norrköping på lördagen för att hålla ett tidigt "hösttal.". Inför en publik som dominerades av ett femtiotal medlemmar i SD: s kvinnoförbund inledde Åkesson med att tala om de "tråkigheter" som partiet haft att hantera under veckan som gått. Enligt uppgifter TV 4 programmet "Kalla Fakta" har en manlig riksdagsledamot utsatt en kvinnlig riksdags- och partikollega för sexuella övergrepp. Kvinnan var i sammanhanget mycket kritisk till hur SD: s partiledning har hanterat ärendet. Under besöket i Norrköping bringades ingen större klarhet i hur Jimmie Åkesson bedömer situationen. Vid ett panelsamtal där två kvinnliga kommunpolitiker och kvinnoförbundets ordförande Carina Herrstedt deltog menade Jimmie Åkesson att det i och för sig ibland kan vara så att det i mötesrum och diskussioner där mansdominansen är ungefär 80 -20 kan vara svårt eller rentav obehagligt att yttra sig. De kvinnliga medlemmar som deltog i panelsamtalet anförde dock ingen som helst kritik mot partiledningen.

Jimmie Åkessons tal var i övrigt en redogörelse för de fyra områden - migration, integration, sjukvård och trygghet - som kommer att dominera SD: s valrörelse 2018.

– Nu när nästan alla andra partier har anslutit sig till våra uppfattningar om att det finns gränser för invandringen så behöver vi givetvis följa med, sa Jimmie Åkesson.

Artikelbild

| Partikultur. Åkesson samtalade med bland andra Carina Herrstedt som är ordförande i Kvinnoförbundet.

Sverigedemokraterna argumenterar för en "nollvision för asylmottagande" och för en "ensidig anpassning" för den enskilde invandraren i integrationsprocessen.

– Vi kan inte ha det så att människor kommer från Danmark eller andra europeiska länder och söker asyl i Sverige, sa Jimmie Åkesson som vill lägga allt stöd til de "65 miljoner människor som är på flykt" på insatser utanför Europa.

Moderatledaren som väljs på söndagen vid en extrastämma har närmast ett "självmordsuppdrag", sa Åkesson.

– Han behöver göra det svåraste parlamentariska vägvalet en borgerlig politiker gjort på mycket länge, sa SD: s partiledare.