– Det vi filmar med våra mobiltelefoner säger mycket om vad vi tycker är viktigt just nu. Det vill jag dokumentera, säger Vanja Sandell Billström.

I sommar är hon en av tre konstnärer som fått stipendiet Norrköping Air.

Det innebär att hon kommer bo här i sommar och arbeta med det projekt som hon delvis påbörjade redan under sin utbildning på Kungliga Konsthögskolan.

Artikelbild

| STÄLLER UT. På Kulturnatten ska de utvalda mobilfilmerna visas i en videoinstalation. Utställningen sker här på Kvarngatan 38 på "Verkstad: rum för konst".

– Som examensarbete gjorde jag en installation med material som jag filmat med min mobiltelefon under ett år, berättar hon.

Men nu riktar hon fokus bort från sig själv och vill ta del av filmer som människor i Norrköping har på sina egna mobiltelefoner.

– Jag är intresserad av vardagliga bilder som annars inte lever vidare på exempelvis Youtube, säger Vanja Sandell Billström

Att hon kommit att intressera sig för de små filmsnuttar vi har på våra mobiltelefoner beror på att de ofta betyder något särskilt för den som hållit i kameran vid tillfället.

Artikelbild

| FAVORIT. I examensprojektet "Det som finns" använde sig Vanja Sandell Billström av egna mobilfilmer. Ett återkommande motiv där är solnedgångar.

– I framtiden kan mobilfilmerna ge oss viktig information om vår tid, säger hon.

Att samla in mobilfilmer kan ses som en kulturinsats där det som annars lätt slarvas bort eller slängs nu kan bevaras för framtiden.

Artikelbild

| ANDRAS LIV. Bilden är från en av Vanjas egna mobilfilmer men nu är hon på jakt efter fragment ur Norrköpingsbornas liv.

Vanja Sandell Billström började sin jakt på Norrköpingsbornas filmer under måndagen och redan har hon fått in flera bidrag.

– Jag hoppas att det blir ett verk där betraktaren kan se andras bilder av vardagen och jämföra dem med sin egen, säger Vanja Sundell Billström.

Artikelbild

För att hitta människor som vill dela med sig av sina filmer beger sig Vanja ut i Norrköping under sommaren och delar ut flygblad till intresserade.

Under sommaren, allteftersom filmerna skickas in, kan hon bestämma vilka teman som utställningen ska byggas kring.

– Allt utvecklas i takt med att jag tittar på materialet och ser vad som fungerar tillsammans, säger Vanja Sandell Billström.

När Vanja själv började filma delar av sin vardag återkom vissa motiv oftare än andra.

– Jag filmade ganska många solnedgångar, säger Vanja Sandell Billström.

Men i sommarens projekt, som har arbetsnamnet Telefonfilm, är hon mån om att inte styra vad Norrköpingsborna skickar in för typ av filmer.

– Syftet är ändå att se vad andra människor väljer att dokumentera, säger Vanja Sandell Billström.