På Tyska torget var talarna många under gårdagen när Klimatriksdagen inleddes. Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre menade att den vetenskapliga debatten nu är över och att det är dags att sätta ett demokratiskt tryck på det politiska ledarskapet i klimatfrågor.

– Världen färdas längs katastrofvägen som tar oss till en temperaturhöjning på fyra grader år 2100. En plats vi inte har varit på, på fyra miljoner år. Detta är slutsatsen i FN:s femte rapport från den vetenskapliga IPCC-panelen, men den måste kritiseras för att den är försiktig och underskattar riskläget. IPCC utgår fortfarande ifrån att det inte kommer att ske några överraskande tröskeleffekter - tipping points - när jorden själv tar över och självaccelererar uppvärmningen. För fyra veckor sedan fick vi indikationer på att forskarens mardröm riskerar att besannas. Delar av västantarktiska hyllan har troligtvis trillat över en tröskel och inlett en irreversibel avsmältning orsakat av ett allt varmare hav.

Enligt Johan Rockström måste man därför lägga till ytterligare en meter höjd havsnivå på den redan förutspådda höjningen på en meter till år 2100.

Artikelbild

| Musikunderhållning av Dembo the Rootsman på Tyska torget.

– Vi befinner oss i ett globalt akutläge och vi måste agera nu, säger han och menar att vi måste vända kurvorna för den globala uppvärmningen inom fem till tio år.

Det var minst sagt en dyster bild som förmedlades, men det positiva var enligt Rockström all den kunskap som finns, vilket gör att vi därmed nu kan lämna klimatförnekelsen och börja koncentrera oss på att vidta åtgärder.