Bakom denna så speciella kalender står alltså Solrosuppropet, och över hälften av "modellerna" är Norrköpingsbor. Och det är ju sorgliga noteringar, som här passerar revy månad för månad - neurologiska sjukdomar, nerv- och muskelskador, ångest och depressioner, multipla traumaskador...

En eländes katalog - och samtidigt ändå inte. För här finns också trotsighet, och något slags jävlar anamma mitt i alltihopa.

Artikelbild

| - Jag är inte arg, jag är deprimerad, så förklarar Lotta Larsson själv den här Septemberbilden. Och hon gör det med ett skratt!

- Min väninna och jag spånade om, vad vi i Solrosuppropet kunde göra, säger Lotta. Vi skämtade om en kalender, som skulle heta Broken Babes och bara handla om oss. Om sjuka, lytta och dana...

- Hon känner John Ash, fotografen som själv varit inne i fas 3 och vars fru är utförsäkrad. Han tände också på det här.

- Vi kom på, att det borde väl vara killar med också. Vi ringde runt, och de som kom med visade sig vara väldigt motiverade. Vi fick disponera lokaler på Arbetets Museum, bland annat hela Laxholmskällaren. Och stylister från Plusgymnasiet kom och sminkade oss...

- Det är förstås kul att vara banbrytande, jag tror vi är allra först med något sådant här, säger Lotta.

Själv tonar hon fram i september månad, ur en påtagligt mörk bakgrund.

- Det är min ångest, som jag där förmedlar. Folk har sagt, att jag ser arg ut. Men jag svarar att jag inte är arg, jag är deprimerad!

Säger Lotta - och skrattar. Det kanske inte är vad man tror, men faktum är att det också skrattas mycket när de här människorna träffas. Det finns så många förtretligheter, med Försäkringskassan och dylikt, som kan få galghumorn att blomma.

På junibilden sitter Anette Forssander tillbakalutad i ett fönster med något slags remmar i handen.

- Jag sitter i mina hundträningskläder, det var det som jag gjorde förr. Jag tränade och tävlade med hundar.

Anette lider av mycket svåra ryggproblem, som såhär långt visat sig omöjliga att rehabilitera. Nu har hon blivit utförsäkrad för andra gången. Hon står alltså inför en ny sejour hos Arbetsförmedlingen.

- De sa till mig, att du har ju varit med förut och vet hur det går till. Så det är väl bara att låta det rulla på, sa de...

Hur kommer det att bli då?

- Jag kommer att gå de här tre månaderna, och sedan in i sjukförsäkringen igen. Men hur det verkligen blir, det är ju alltid lika spännande.

- Nu har de till exempel lyckats strula till det med datumen. Jag skulle lämna in min första försäkran i torsdags. Men två dagar före fick jag veta, att jag inte får någon ersättning eftersom jag inte lämnat in någon försäkran...

- Det ordnar sig väl retroaktivt, men hyran måste ju betalas. Det där blir ju ännu ett stresspåslag, säger Anette.

Claes Åkervall, en av de manliga "modellerna", är långtidsarbetslös och för närvarande i fas 3.

- Helt arbetslös har jag aldrig varit, jag kan lite allt möjligt och har lite ströjobb för bemanningsföretag, även nu i fas 3.

Och vad gör Arbetsförmedlingen med dig i fas 3 då?

- Fas 1, fas 2, fas 3... det ser likadant ut hela vägen. Allt sätts på en själv, och man glöms ganska snabbt. Ibland kallar de in mig för att höra vad jag gjort. Men sedan är det inte mer med det.

Lotta drog tillsammans med Anette igång Påskuppropet - som det då hette - här i stan i början av förra året.

- Jag är en av de lyckligt lottade, om man nu kan säga så, i och med att jag fått igenom min förtidspension. Eftersom jag var nollad har jag visserligen lägsta nivån. Men jag vet i alla fall att jag får pengarna, jag vet när de kommer. Och jag vet att de kommer. Bara det fick mig ju att må lite bättre.

En sådan här dag är det svårt att tro det - men Lotta har också dagar, när ångest och depressionstillstånd formligen paralyserar henne.

Men som väl är finns det också andra dagar, och då ägnar Lotta en hel del tid åt Solrosuppropet som Påskuppropet har döpts om till. Solrosuppropet.se är numera en förening med en styrelse, som Lotta är med i.

- Nu finns vi i Lund, Göteborg, Linköping, Mjölby, Uppsala, Stockholm... ja, och så Norrköping förstås. Vi har skrivit en massa debattinlägg, och så har vi ju torgmöten där vi försöker informera folk.

Solrosuppropet är inriktat på långtidssjukskrivnas situation och bekämpar utförsäkringarna, som bara förvärrar befintliga sjukdomar och orsakar följdsjukdomar. Och dessutom innebär ekonomisk katastrof för en majoritet av de drabbade.

Kalendern för 2013, som Solrosuppropet nu säljer, har döpts till Vanligt Folk.

- Vi är ju vanligt folk. Vem som helst kan ju drabbas av sjukdom, säger Anette.